В Дългопол отбелязоха Трифон Зарезан с конкурс „Цар на виното“ (СНИМКИ)

Животът

14-02-2024, 19:52

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Иван Желев се окичи с царската корона за най-добро вино.

Днес отбелязваме Трифон Зарезан – празника на винарите и лозарите, особено на онези сред тях, които се грижат за градини и лозя. От стари времена са останали наздравиците, задължително съпътствани с неизменната благословия: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Това написа в социалните мрежи кметът на община Дългопол Георги Гергиев.
 
По стара българска традиция, г-н Неделчо Стоянов – опитен винар, заряза три лозови пръчки, поля корените на лозата с вино и благослови за плодородие и берекет: “Колкото капки, толкоз коли грозде!“
 
Денят продължи с конкурса „Цар на виното“, организиран от общинска администрация Дългопол съвместно с НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1896“ – гр. Дългопол. За поредна година местните ни производители доказаха, че в община Дългопол се правят качествени вина, които бяха високо оценени от жури в състав: Неделчо Стоянов, Добри Добрев и Станислав Маврев.
 
След като бяха дегустирани всички вина и изчислени резултатите, журито определи за „Цар на виното“ - Иван Желев, а награди за най-добро вино получиха следните винари:
 
Червени вина:
1-во място – Иван Желев
2-ро място – Светослав Славов
3-то място – Самуил Костов
 
Бели вина:
1-во място – Бюлент Кадир
2-ро място – Иван Маринов
3-то място – Светослав Славов
 
Розе:
1-во място – Александър Иванов
2-ро място – Илия Иванов
 
За “Млад винар”, журито определи Денислав Калчев, а виното на Самуил Костов получи награда в категория “Награда на публиката”.
Честит празник на виното и любовта!