Във Варна се провеждат отворени срещи, посветени на комикс културата

Варна Лайф

15-02-2024, 18:10

Снимка:

Галерия „Тереза Зиковска“ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Следващата среща е посветена на Осаму Тезука, който е значимо име от света на мангата.

Отворени срещи, посветени на комикс културата, се провеждат във Варна. Те ще бъдат веднъж или два пъти месечно и се организират в галерия „Тереза Зиковска“ от професионалния обучител в жанра Елена Владова. Входът за участие е свободен.

Идеята ми е тези срещи да бъдат посветени на някакво събитие, автор, произведение или герой, които са важни за развитието на комикс културата, каза за БТА инициаторката и допълни, че е проучила различни годишнини, които могат да бъдат във фокуса на разговорите.

Първата се състоя в края на месец януари и бе посветена на художника Джак Кърби във връзка с 30-годишнината от смъртта му, припомни Владова. Той е създател на Капитан Америка и много други супергерои, сред които Хълк, Тор, Железния човек, Фантастичната четворка.

Следващата отворена среща за комиксите е планирана за 16 февруари и е посветена на Осаму Тезука, който е значимо име от света на мангата. Той е роден през 1928-а, а на 9 февруари се навършиха 35 години от смъртта му, каза Владова и припомни, че авторът е считан за основоположник на съвременната манга и е наричан „японския Уолт Дисни“. Тезука е създател на поредици, превърнали се в класика, като „Astro Boy“, „Kimba the White Lion“, „Dororo“, „Black Jack“.

През следващите месеци предстоят и други събития, които ще бъдат тема на отворените срещи, сред които е и 65-годишнината от появата на Астерикс и Обеликс, съобщи още организаторката.