ВВМУ отличи трима български антарктици със значка “За плаване в Южния океан”

Животът

16-02-2024, 13:35

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това са ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Началникът на  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров отличи със значка “За плаване в Южния океан” за принос в подготовката и осъществяване на експедиция до Антарктида с НИК 421,  за осигуряване на научноизследователска дейност на българската антарктическа база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън в Антарктика трима от участниците в 32-та българска антарктическа експедиция – ръководителя й проф. Христо Пимпирев, посланика на България в Аржентина Стоян Михайлов и генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Значката на началника на ВВМУ “За плаване в Южния океан” се връчва на всеки един от членовете на екипажа на кораба “Св. св. Кирил и Методий”, който е направил успешен преход на борда през пролива Дрейк до Антарктида, както и на хора, които са допринесли за антарктическите експедиции. “В случая значката се връчва на хора, които имат принос за проекта с кораба, но и са плавали в Южния океан като са преминали през пролива Дрейк с него”, каза флотилен адмирал Медникаров.

“Като почетен професор на ВВМУ, това е едно отличие, което е изключително важно и ценно за мен”, каза проф. Пимпирев.

“Приемам това отличие като признание за всички на кораба, защото това е много голям колективен труд”, подчерта посланик Михайлов.

“Най-сетне България по достоен начин стига до Антарктида”, каза Кирил Вълчев като припомни, че отличията се връчват на деня на успението на св. Кирил, единия от патроните на кораба, който според житието му когато тръгвал на мисия при хазарите приел да го направи с царски кораб, а не пеша и бос, както искал първоначално, защото бил убеден от византийския император, че когато представя държавата трябва да го прави с нейната подкрепа, тъй като представя нейното достойнство.