Гайда, носии и танго в чест на “Св. св. Кирил и Методий” в аржентинско пристанище с 2000 потомци на българи (СНИМКИ)

Животът

17-02-2024, 12:41

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Церемонията завърши с изпълнение на танци от местна фолклорна група, които завършиха с табела с надпис “Добри дошли” на български и испански език.

Български знамена, химн, гайда и носии бяха част от тържествената церемония в чест на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” с бордови номер 421 от състава на ВВМУ, на пристанището в аржентинския град Комодор Ривадавия, където живеят потомци на българи. Вечерта на концерт за екипажа и групата от 32-та българска антарктическа експедицияв културния център в града, те изпълниха български народни хора и песни, както и аржентински танго и милонга.
 
Корабът се връща от българската антарктическа база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън в Антарктида и акостира в Комодоро Ривадавия вечерта на 15 февруари.
 
На церемонията на пирса пред кораба на 16 февруари сутринта бяха представители на българската общност, кметството и управата на провинция Чубут, чийто най-голям град е Комодоро Ривадавия. Наследниците на български емигранти от преди един век са около 2000, според Ценка Генова, председател на българското дружество в Комодоро Ривадавия, което носи същото име като кораба - “Св. св. Кирил и Методий”.
Гостите от България бяха посрещнати с гайда и тъпан. Част от посрещачите бяха с български народни носии, включително и деца. Бяха подредени и 22 знамена на държави, от които има емигранти и дружествата им са в обща федерация, поясни Ценка Генова.
 
Официалната церемония започна с изпълнение от военен оркестър на химна на Аржентина. След това прозвуча и българският химн пред строения на палубата екипаж, както и останалите антарктици, сред които ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлова, налникът на Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров”-флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.
 
Речи произнесоха секретарят на общината на Комодоро Ривадавия Серхио Бойер, вицегубернаторът на провинция Чубут Густаво Мена и българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов. Командирът на българския кораб капитан II ранг Данаил Николаев връчи на домакините почетни плакети.
 
Церемонията завърши с изпълнение на танци от местна фолклорна група, които завършиха с табела с надпис “Добри дошли” на български и испански език.
 
След това местните официални лица бяха първите гости на борда на българския кораб и поставиха въпроси за плаването му до Антарктида и научните проекти там. Сред гостите бяха бъдещият посланик на Аржентина в България Алехандро Мейет и Ружка Николова, председател на Аржентино - българската фондация в Буенос Айрес, която представя и учредената през 2022 г. Федерация на българските дружества в Аржентина. На борда се качиха и много местни журналисти.
 
Отворените врати за посещение на кораба продължиха 2 дни.
 
Концертът в чест на екипажа на кораба и българските антарктици в препълнената зала на Културния център в Комодоро Ривадавия включваше изпълнения на “Излел е Дельо Хайдутин”, “Руфинка болна легнала”, “Минка е рано станала”, “Капитан Петко Войвода”, “Бре Петрунко”, “Пазарджишка копаница”, “Добруджанска сюита”, както и аржентински танго и милонга. На сцената премина и картонен макет на кораба “Св. св. Кирил и Методий”, управляван от група деца. Накрая всички участници и зрители на концерта играха българско хоро.
Преди концерта в Културния център бяха открити две изложби - “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“, чийто автор е съпругата на командира на кораба капитан втори ранг Николай Данаилов и беше представена за първи път в Националния пресклуб на БТА във Варна преди отплаването за втори път за Антарктида на българския кораб.