Благомир Коцев: До няколко месеца хората ще усетят промяната

Мисия Варна

17-02-2024, 16:16

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът отчете първите 100 дни от управлението си в Община Варна.

Скоро се очаква да приключи ликвидацията на дружеството "Централен универсален магазин", което е собственик на терена с т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна. След приключване на процедурата по ликвидация община Варна ще добие по-големия дял от собствеността на терена. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев. Той допълни, че: „Там има и 900 квадрата частна собственост, а в момента се водим преговори със собственика, който е склонен на публично-частно партньорство и общ проект, който да бъде реализиран от него и общината да има участие. Нашата цел е публичния интерес да бъде защитен и да бъде реализирано нещо, което ще е в полза за варненци. Все още държа тази тема да бъде подложена, ако не на референдум, то поне на много широк обществен дебат“.

Пловдивският панаир

До приключването на съдебните дела няма как Общинският съвет във Варна да гласува акциите на общината в „Пълдин Туринвест“ да бъдат върнати на държавата. Трябва да се изчака решението на съда и евентуално тогава може да се задвижи процедурата, съобщи още кметът на Варна. Според него: „Важното е да се направи всичко възможно да бъде спряна скритата приватизация на Пловдивския панаир. Продължавам да съм на мнение, че общината трябва да върне тези акции, за да може държавата да добие контролния пакет от акции и да запази панаира, който е петия по големина в Европа“.

Индустриални зони

„Изграждането на Индустриална зона в община Аксаково не изключва възможността да бъде построени други индустриални паркове, например в района на Южната промишлена зона, която се намира под Аспарухов мост във Варна. Там държавата и общината имат общо под 300 декара, които не са достатъчни за индустриална зона. В този район може да бъде изграден високотехнологичен парк. За изграждането на една пълноценна индустриална зона трябват поне няколко хиляди декара, за това от Министреството на икономиката са се спрели на територията в община Аксаково, която е 4500 декара, с възможност да бъдат разширени до 9000 декара. Възможно е до края на тази година да приключи всичко по документацията и изграждането на зоната да започне през 2025 година“, съобщи още кметът.

Почистване и сметоизвозвоне

„Натрупване от фактори доведоха до аварийната ситуация със сметоизвозването във Варна. Част от камионите на дружеството излязоха извън строя. След тежки разговори с фирмата успяхме да се справим с тази ситуация. Каето цяло обаче не сме доволни от чистотата в града и това е проблем от години. Моята концепция е да следим детайлно работата на фирмата, да налагаме санкции, когато това е необходимо. Ако не успяват да осигурят нужното качество на работа, ще търсим начини за прекратяване на договора“, допълни Благомир Коцев, според когото: „Общинското предприятие „Озеленяване“ работи добре, макар че все още има изолирани места, които не са почистени след бурята през месец ноември миналата година. Това предприятие ще бъде надградено и разширено, като ресурс и като техника, за да може да покрива нуждите не само на Морската градина“.

Отстранените от ОИК районни кметове

„В районите „Приморски“ и „Одесос“ има „лек хаос“, след решението за отраняване на кметовете в тези райони. До голяма степен съм взел на ръчно управление двамата района, поне по отношение сметоизвозвонето и почистването. По повод отстраняването на кметовете мога да кажа, че тове е политическа атака. Случаят с кмета на „Одесос“ е по-ясен. Специално за район „Приморски“ мога да кажа, че въпросът е много спорен. Лично съм се запознал с закуса на Николай Желязков и смятам, че ОИК можеше да вземе и съвсем различно решение. Това е орган, който се състои от политически партии и в него са голяма част от нашите политически опоненти. Смятам, че едно такова отстрянаване може да се третира, като използване на ОИК като инструмент“, каза кметът на Варна.

Новата библиотека

По повод дискусиите за изграждане на новата библиотека, Благомир Коцев коментира: „Варна трябва да има модерна библиотека, но самият аз все още съм в процес на взимане на решение за това, дали е правилно новата библиотека да е на вече избрания терен – до общината. Трябва да бъде проведена много широка обществена дискусия в зала „Пленарна“ в общината, като в момента обмисляме какъв да е формата на тази дискусия. Продължавам да настоявам председателят на Общинския съвет да внесе за разглеждане докладната записка, в която предлагам сградата на бившето Руско консулство да бъде предоставена на общината за библиотека или детска градина. Надявам се повечето общински съветници да вземат решение в полза на обществения интерес, но няма да крия, че сред тях има и такива, които се водят от икономически интереси“.

Градският транпорт

„Градският транпорт във Варна е много дълбока тема, която ние все още анализираме и, в същото време, правим вътрешен одит. Едно е ясно – фирма „Градски транспорт“ и дружеството „ТАСРУТ“ трябва да се управляват много по-ефективно. В момента работим, за да намерим адекватен начин за смяна на билетната система, както и за по-ефективен контрол на приходите. Пътниците без билети не се санкционират, машините в автобусите не работят. Доставени са машини, които са некачествени. Така че, текат процеси за оптимизация на работата в градския гранспорт, но това ще отнеме време“.

Назначения в общината

„Структурата на община Варна ще бъде променена, по такъв начин, че работата да стане много по-ефективна и да подготвим общината за дигитализиране на процесите. За това трябват, както структурни, така и кадрови промени. Няма да има съкратени хора, ако качествено си вършат работата. По повод на ареста от тази седмица, стана ясно, че има доста кадри в общината, които трябва да бъдат сменени. Стари кадри, членове на партия ГЕРБ. Принципът, по който те са били назначавани от предната администрация е много стриктно партиен. Забелязвам много вредни практики. Имам съмнения и за корупционни модели, но сме взели мерки да се освободим от всички хора, към които имаме подобни съмнения. Може би много хора искат нещата да се случват с по-бързо темпо, но причината да има известно забавяне е, че не искаме работата в общината да спира рязко. През последните години в община Варна е липсвал ясен лидерски подход.  Години наред общината е била на автопилот, което е довело до хаос. Въпрос на няколко месеца е хората да усетят промяната в общината“, подчерта кметът на морската столица.

Стадион „Варна“

„Заедно с юристи разглеждаме договора между общината и дружеството, което строи стадиона. Тепърва ще влезем в преговори. Строителството върви с бавни темпове и целта ни е да ускорим процеса. Има строителство и около стадиона. Изглежда, че инвеститорът има интерес да се строят допълнителни сгради там, от които да се инвестира в стадиона. Това е един въпрос, който касае варненци и е доста спорен“, каза още Благомир Коцев.