Петокласничка от Варна с международни успехи по ментална аритметика

Животът

18-02-2024, 18:52

Снимка:

Математическа гимназия - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Само за 12 минути Сиана е решила прав.илно над 300 от общо 400 задачи.

Ученичката от V "б" клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна Сиана Димитрова постигна съответно трето и второ място на международни олимпиади по ментална аритметика, провели се в края на миналата година. Първата олимпиада е била в Армения, а втората - онлайн, в Русия.

Само за 12 минути Сиана е решила правилно над 300 от общо 400 задачи, сподели в интервю за Радио Варна момичето, за което е по-лесно да смята наум, отколкото с калкулатор. 

Този начин на смятане е различен, а за да се овладее системата, трябва да се ходи на уроци, поясни Сиана. Трябва да се упражняваш всеки ден и да си пишеш домашното, което ти дават оттам, е обяснението, което дава за своя успех момичето. От 3 години и половина тя се занимава с ментална аритметика. 

Математиката помага и в живота, категорична е петокласничката. Докато пазарува, тя лесно си изчислява сметката още от сега. 

Това не са първите медали и грамоти, които получава Сиана. Интересите ѝ са насочени и към театралното изкуство. Тя се се обучава и в детската театрална академия "Питър Пан" и играе няколко роли в последната пиеса "Рике с перчема".