Пуснаха под домашен арест общинския служител, обвинен за вземане на откуп

Крими

22-02-2024, 11:42

Снимка:

TheSite24

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът ще контролира Камен Ел-Хаббал с електронно средство за наблюдение.

Втората по тежест мярка за неотклонение, "домашен арест", наложи Варненският апелативен съд на служителя в Община Варна Камен Ел-Хаббал, обвинен за злоупотреба със служебно положение. 

Според прокуратурата 34-годишният мъж е поискал сума, за да не издаде констативни протоколи за незаконно изградена тераса и за да не изготви проект на заповед за събарянето ѝ. Служителят е бил задържан с белязани банкноти. Миналата седмица Варненският окръжен съд определи той да бъде задържан под стража. Апелативният съд разгледа жалбата му срещу това определение.

Адвокатът изрази несъгласие с извода на първата инстанция, че предвид характера на деянието, мъжът би могъл да извърши престъпление при друга мярка за процесуална принуда. Защитата смята, че са извършени всички процесуално-следствени действия, в това число са разпитани всички свидетели. Следователно общинският служител няма на кого да повлияе

Според представителя на Апелативната прокуратура, събраните към момента доказателства са в достатъчна степен, за да обосноват основателно предположение за авторството на деянието. С оглед заеманата длъжност, има вероятност обвиняемият да повлияе на свидетели да променят показанията си.

Апелативният съд съобрази, че Камен Ел-Хаббал е привлечен към наказателна отговорност за тежко по смисъла на закона престъпление. То се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. От събраните по делото доказателства на този първоначален етап от разследването може да се направи онова изискуемо от закона подозрение за съпричастие на лицето към вмененото му във вина деяние.

От данните по делото обаче според настоящата инстанция не може да се направи еднозначен извод за наличие на опасност от укриване или извършване на престъпление, посочват от Апелативния съд. Повече от очевидно е, че опасност от укриване няма, допълват оттам. Обвиняемото лице е с постоянен адрес, на който живее с родителите, съпругата и малолетното си дете. Рискът от извършване на престъпление, евентуално против правосъдието, е хипотетичен и с толкова нисък интензитет, че за преодоляването му е достатъчно да се вземе втората по тежест мярка – домашен арест. Тя ще се контролира с електронно средство за наблюдение. Така ще бъдат постигнати целите, които законът поставя пред мерките за неотклонение, информират от Варненския апелативен съд. 

Съдебният акт не подлежи на обжалване.