Бивша зависима сподели неволите си с дрогата пред варненски ученици

Животът

22-02-2024, 15:27

Снимка:

Сдружение „Отвори очи“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бизнесът с наркотици е на първо място по инкасиране на доходи в Европа. Не ставайте негови донори, призова съдия Светослава Колева.

Мария Зафирова от сдружение „Отвори очи“ сподели горчивия си опит с наркотиците със седмокласниците от ОУ „Панайот Волов“ във Варна. Младото момиче е в етап на ресоциализация, след като премина най-трудния период след решението да се лекува от зависимостта си. „Бих искала да ви насърча да не правите моите грешки, защото животът под една или друга форма ще ви срещне с дрогата – било в музиката, филмите, социалните мрежи или чрез познат, който ще ви предложи“, бе съветът на Мария.

Тя е убедена, че ако си зададем въпросите: „помагат ли ни наркотиците – да се чувстваме по-добре, да ни приемат в определена компания, да се справяме по-лесно в ежедневието, да се изграждаме като личности“, отговорът ще е категорично „не“. Съдия Колева допълни, че вместо това незаконните субстанции увличат човек по хлъзгава пързалка надолу, която води до разрушен живот, психиатрия, затвор или смърт. Тя разкри, че зависимостта е болест, тъй като биохимичните процеси в мозъка са променени. Зависимият не може просто една сутрин да каже, че се отказва. Защото потребността на организма вече е по-силна от волята. 

Мария потвърди това с личния си опит, като каза, че необходимостта от доза става все по-честа, количеството се увеличава заради развития толеранс, а с това – и нуждата от повече финансови средства. Така човек започва да лъже, мами, търси всякакви начини да се сдобие с пари. „Ако в началото с джобните можете да си позволите това фалшиво удоволствие, скоро те започват да не стигат. Първо посягате към портфейла на мама и тате, после открадвате телефон, накрая кражбите стават ваше ежедневие. Това бяха най-честите дела, които разглеждах в началото на професионалния си път като съдия в Районния съд“, спомни си Светослава Колева. И посъветва учениците да не стават донори на хора, които разпространяват легендите, че наркотиците правят човек успешен и харесван. Защото по този начин ще захранят бизнес, който е на първо място по генериране на доходи в Европа. Фактът, че има държави, в които марихуаната или други вещества не са забранени от закона, не ги прави безопасни, нито полезни. 

Легенда е, че „всички го правят“. Да, масово е, но вие бъдете различни от тази маса, потърсете човек, който мисли като вас, който не споделя този интерес, просто се огледайте за подходящите приятели и среда, посъветва юристът. На социалното обкръжение акцентира и Мария. „Когато се събудих от този сън, установих, че около мен вече няма стойностни хора, направила съм много бели, забъркала съм много каши, наранила съм хора. Видях, че затъвам, че се провалям. Исках само да върна себе си, предишното си Аз. А това отнема време и страшни усилия“, призна Мария Зафирова, давайки пример, че пътят наобратно е възможен, макар и изключително труден.

Бизнесът с наркотици е на първо място по инкасиране на доходи в Европа. Не ставайте негови донори“, посъветва съдия Светослава Колева седмокласниците от ОУ „Панайот Волов“ във Варна.

Масово се разпространяват митове, които едва ли не с ореол представят наркотиците като нещо хубаво и бляскаво. Зад тези вещества обаче стои страшна цена, която плащат не само употребяващите ги, а и най-близките им. Това предупреждение отправи наказателният съдия от Варненския апелативен съд Светослава Колева към седмокласниците от ОУ „Панайот Волов“ по време на среща в рамките на образователната инициатива „Децата и наркотиците: истина и легенди“.