НАП поставя под постоянен мониторинг некоректните ресторантьори

Парите

22-02-2024, 15:42

Снимка:

НАП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители извършиха масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета.

Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения за хранене в цялата страна, които са направили опит да се укрият от данъчните служители.

В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители извършиха масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. При посещенията в търговските обекти, публичните изпълнители са иззели близо 97 000 лв. от касите с цел погасяване на дълговете. Над 30 % от собствениците на заведенията са започнали да заплащат задълженията си към фиска след осъществени срещи с представителите на НАП.

По данни на приходната агенция не малък брой от дружествата са затворили обектите си по време на проверките, а близо 10 % са сменили фирмите, които стопанисват, както и регистрацията на фискалните устройства. Техни представители ще бъдат поканени на спешни персонални срещи с териториалните директори за обсъждане на ангажименти за погасяване на задълженията им към фиска. В случай че не започнат да плащат дълга си, спрямо тях ще се предприемат допълнителни мерки, като поставянето им под постоянно наблюдение, образуване на контролни производства и др.

„Предпочитаме партньорския подход към данъкоплатците, но сме безкомпромисни спрямо опитите за заобикаляне на законодателството с цел избягване погасяването на данъци и осигурителни вноски. Приходната агенция ще продължи да следи стриктно заведенията за хранне“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.