Христо Рафаилов: Има риск бюджетът на Варна да бъде върнат за преразглеждане от областния управител

Мисия Варна

22-02-2024, 16:17

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки усилията да намерим източници на финансиране за предложените във финансова комисия нови разходи, бюджетът остава небалансиран, алармира заместник-кметът по финансовите въпроси.

Съществува риск бюджетът на Варна да бъде върнат за преразглеждане от областния управител. Това коментира заместник-кметът по финансовите въпроси на Община Варна Христо Рафаилов в своя позиция, изпратена до медиите. 

Въпреки усилията да намерим източници на финансиране за предложените във финансова комисия нови разходи, бюджетът остава небалансиран, алармира заместник-кметът по финансовите въпроси. 

"Бюджетът на Варна за 2024 г. е с неравнени приходна и разходна част поради предложения със спорна законосъобразност и липса на източници на финансиране. Предложенията за нови разходи идват от различни фракции в Общинския съвет – както политически, така и такива, представляващи бизнес интереси", коментира още той. Въпреки това, продължава коментара си заместник-кметът, се постарахме максимално да подпомогнем работата на Общинския съвет. Направихме точни разчети на предложенията, чието финансиране е ясно, а също и на тези, които нямат установен източник на финансиране. Проверили сме целесъобразността на всяко предложение за промяна и заключението ни е, че има риск бюджетът да бъде върнат от областния управител за преразглеждане, допълни Рафаилов.

Той увери общинските съветници, че е готов да запознае както тях, така и обществеността с всички детайли в макрорамката, преди тя да бъде одобрена от Общинския съвет.

"След двудневното заседание на комисията по финанси към Общинския съвет, администрацията положи много труд. Екипът на кмета, заедно с председателя на финансовата комисия и експерти от Общинския съвет изслушахме обстойно цялата информация по приетите бюджетни промени. Работили сме по всяка една точка и сме проверили законосъобразността на всяко едно прието предложение за промяна", заяви Рафаилов.