Осъдиха младеж, за убийството на моторист във Варна, карал дрогиран с близо 200 км/ч по бул. "Васил Левски"

Крими

23-02-2024, 09:30

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Починалият бил без книжка и с нередовен мотор.

Варненският окръжен съд призна за виновен 19-годишния Мартин С., за това, че на 18.03.2023 г. във Варна, докато шофирал лек автомобил, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетист. В деня на катастрофата, мотористът се е движил по бул. "Васил Левски", в посока спирка „Почивка“ със 190,5 километра в час. Свидетелството му за управление на моторно-превозно средство било многократно отнемано за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Последно шофьорската му книжка била отнета на 24.08.2021 година за срок от 6 месеца. След изтичането на този срок, 25-годишният Георги Г. така и не отишъл до КАТ, за да си вземе свидетелството. Същият притежавал мотоциклет „Ямаха“, който бил с прекратена регистрация и отнета регистрационна табела. За да може да го управлява, мъжът бил сложил табела на друго превозно средство.

На 18 март миналата година, около два часа след полунощ Мартин С. и Георги Г. се движели по варненския булевард „Левски“. Мотоциклетът се движил в превишена скорост в третата лява лента. В момента, в който мотора се намирал на около 15,9 метра от автомобила на 19-годишния младеж, Мартин С., без да се огледа, предприел навлизане в лявата лента за движение. Последвал удар между предната част на мотора и предната лява врата на автомобила. 25-годишният Георги починал в резултат на тежка черепно-мозъчна травма. При направената съдебно-медицинска експертиза било установено, че починалият мъж има пресни и стари инжекционни бодове и положителен тест за наличие на метамфетамини. 

Смекчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия Мартин С. са младата му възраст, липсата на предходни осъждания, неправомерното поведение от страна на пострадалия, допринесло за настъпване на тежкия резултат. 

По искане на защитата на подсъдимия делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Мартин С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 9 месеца, което заради процедурата, по която се разглеждане делото, намали с 1/3 до 1 година и 10 месеца. Изпълнението на присъдата беше отложено с 3 години изпитателен срок, като за 2 години, 19-годишният младеж е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство.  

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана.