Бойко Борисов: ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за ветропаркове в Черно море

Новините

23-02-2024, 18:42

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той уточни, че на първо четене са дали гласовете си за закона, защото създаването на такъв тип паркове са съпътстващи енергийни мощности.

ГЕРБ оттеглят подкрепата си за изграждането на вятърни паркове в Черно море. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на среща с рибари, хотелиери и ресторантьори във Варна.

Представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори инициираха среща с ръководството на ГЕРБ днес, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание във връзка с оттеглянето на законопроекта за ветропаркове в Черно море, съобщиха преди събитието Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев" и Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Припомняме, че Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и мина на първо четене в края на януари без обществено обсъждане.

"Ние подкрепихме тези перки на първо четене, но това е една съпътстваща мощност. Когато се запознах детайлно за каква мощност става въпрос и в същото време да поставим под стрес и риск цели сектори, въобще не си струва. Затова нашата партия взе решение да оттегли подкрепата си на второ четене за изграждането на перки в Черно море. Нека да го пуснат на обществено обсъждане и дани убедят, че не пречат на никого", каза Борисов.

"Перки няма да допуснем в морето", заяви категорично Борисов.

"Без нас законът не може да мине, 69 депутати няма да гласуват за него", обеща Борисов след въпрос на един от присъстващите на срещата.

Повече вижте във видеото: