Професор Христо Кожухаров: Емоционалните решения ни правят по-уязвими към интернет измами

Крими

24-02-2024, 11:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той допълни, че в България сме на двете крайности - или сме прекалено мнителни и подкрепяме конспиративни теории или прекалено наивни.

Все повече хора стават жертва на измамите, които дебнат в интернет пространството. Един от най-честите сценарии е с гръмки съобщения, че печелим някаква сума пари или друга награда и като кликнем, "печелим" лоши последствия за банковата ни сметка или пробив в профилите и паролите ни в мрежата. 

Защо обаче българите продължават да се подлъгват и да се оплитат в мрежите на недоброжелателите, въпреки многобройните сигнали и информационни кампании за подобен вид измами? Темата коментира в ефира на Радио Варна психологът професор Христо Кожухаров. Според него, една от основните причини са емоционалните решения, базирани на желанието на хората да се сдобият с нещо евтино и изгодно.

"Тук го има и феномена "на мен никога не ми се е случвало нещо хубаво". Става дума за тази наивност, незрялост, липса на информация, завистта към другите, чувството, че ти не си подценен. И тогава някой ти предлага нещо, което ти идва наготово и което смяташ, че е заслужено и компенсация за това, че не са ми се случвали хубави неща", обясни професор Кожухаров. Той допълни, че в България сме на двете крайности - или сме прекалено мнителни и подкрепяме конспиративни теории или прекалено наивни. 

Експертът посъветва да не се вземат емоционални решения. "При отлагане на дадено решение се включва рационалното мислене", каза проф. Кожухаров и допълни, че именно това може да ни предпази от измама. 

Същият психологически инструмент използват и ало измамниците, чиито най-чести жертви са възрастните хора. Според професор Кожухаров от ключово значение в тези случаи са информационните кампании от полицията и публикациите в медиите. Въпреки тях обаче, ало измамите са всекидневни.

"Тези измамници уцелват много успешно ахилесовите пети на възрастните хора - техните деца и внуци. Възрастните хора не живеят за себе си, а за децата и внуците си и когато чуят, че е застрашено здравето им, са готови да дадат и последната си риза за да спасят близките си", коментира проф. Кожухаров. По думите му, често тези грешни решения са под стрес и се вземат много бързо - в рамките на секунди или минути. Това също се използва умело от измамниците.