Варненски училища разкриват нови специалности

Мисия Варна

25-02-2024, 14:08

Снимка:

ПГ по текстил и моден дизайн - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред тях са „Асистент на лекар по дентална медицина“ и „Сценичен костюм“.

Две от новите специалности - „Асистент на лекар по дентална медицина“ и „Сценичен костюм“, ще се изучават в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна. По първата специалност ще бъдат приети 26 ученици, а по втората - 13.

"Паралелката, която ще изучават “Асистент на лекар по дентална медицина”, ще бъде с разширено изучаване на чужд език, ще се изучава и латински, съобщава БНТ.

Съответно сме готови да подготвим нашата материална база, за да могат часовете по практика да бъдат водени тук в сградата на гимназията", каза Албена Свещарова, зам.-директор в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн - Варна.

В училището започват и рекламна кампания, за да представят новите специалности.

"Това е през социалните медии. Съответно има панорама на образованието, която е през април месец", добави Албена Свещарова.

Обучението по специалността “Сценичен костюм” е важно, защото културните институции във Варна имат нужда от такива кадри.

 "Ние за първи път предлагаме този вид професия. В момента има необходимост от пазара на труда. Направени са задълбочени анализи за тригодишен период назад", посочи д-р Ирена Радева, началник на Регионалния инспекторат на образованието във Варна.

Най-атрактивните за бизнеса специалностите се изучават по дуална система. За Варненска област през следващата учебна година паралелките са 5, а една от търсените специалности в дуалното обучение е професията дрогерист и консултант.

 "Исках да съчетая работата с учението и реших да избера тази специалност. Понеделник и вторник сме на работа. През другото време сме на училище и се получава", разказва Мелиса Джеват, 11. кл., ПГХХВТ “Д. И. Менделеев” - Варна.

 "Работата ни е свързана с училище и ни се плащат пари, имаме практика, научаваме доста нови неща и няма нужда да се търсим в момента друга работа", смята Даная Младенова, 11. кл., ПГХХВТ “Д. И. Менделеев” - Варна.

В дуалното обучение ролята на ментора е важна за учениците.

 "В началото им беше доста по-трудно. Доста по-бавно се случваше усвояването на работните процеси, на трудовите навици. Но сега децата в пъти по-добре се справят и по-бързо усвояват нещата, които трябва да научат", увери Любка Йорданова, управител на магазин, ментор.

Специалностите, за които има недостиг на пазара на труда, са в списъка на защитените. За Варна те са три - „Електротехник“, „Корабен техник“ и „Корабоводител“. Изучават се в Морската гимназия “Св. Николай Чудотворец“.

"Това обикновено са специалности от професии, към които младите хора не проявяват особен интерес. Но ние залагаме заедно с бизнеса на различни стратегии, така че да повишим интереса към този вид професии", отбеляза д-р Ирена Радева, началник на Регионалния инспекторат на образованието във Варна.

В 22 училища във Варна и областта се изучават специалности, по които се очаква недостиг на специалисти. Те също са включени в плана за прием през следващата година. Сред тях са хлебарите, готвачите, корабните монтьори и спедиторите.