ИАРА подготвя нова забрана за улова на бяла мида

Новините

26-02-2024, 13:06

Снимка:

ИАРА - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на летните месеци се извършва улов в устието на река Камчия и района и на плажовете Шкорпиловци и Кабакум.

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакуктури (ИАРА) е предприела мярка и подготви проект на заповед, с която в летния сезон за 3-месечен период да има абсолютна забрана за улов на бяла мида. Проектозаповедта е изпратена за съгласуване в Министерстви на земеделието  и храните.

Това стана ясно на работна среща с Министерство на околната среда и водите, в която участваха изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев и част от ръководството на агенцията.

"Бялата мида се намира основно в устието на река Камчия, където нарушителите я събират точно в плитките участъци на дъното. По време на летните месеци се извършва улов в района и на плажовете Шкорпиловци и Кабакум. Ние работим в много тясно сътрудничество с Гранична полиция, за огромно съжаление в топлите дни на годината стигаме до 15 сигнала на спешен телефон 112. Наши екипи влизат във водата за да контролират външна намеса, но в момента на хващането нарушителите успяват да избягат с техника, която развива голяма скорост и да се отърват от уредите, които използват," каза д-р Николай Георгиев.

Друга тема, която засегнаха на работната среща беше нарушаване на подводната археология. По официални данни в България улова на рапан е над 3000 тона на година. Конкретните мерки ще бъдат обсъдени на следваща среща с МОСВ.