Кметът Коцев нареди спешна рехабилитация на улиците във Варна

Мисия Варна

26-02-2024, 17:36

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той подчерта, че поддръжката на улиците, осветлението и озеленяването са приоритет за ръководството на Община Варна.

Кметът на Варна Благомир Коцев нареди спешна рехабилитация на пътната мрежа в града. По време на оперативката с администрацията днес от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информираха, че до един месец договорите за ремонти ще бъдат готови. Дейностите ще се извършват по списъците с проблемните участъци, предоставени от районните администрации.

В проектобюджета за 2024 г. Община Варна заложи 3 млн. лв. за текуща поддръжка на улици във всички райони на града. Сумата е била намалена от общинските съветници на „Възраждане“ по време на обсъжданията в комисиите към Общинския съвет, обясни заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. 

Така средствата се оказват недостатъчни, тъй като са с 2 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата година, а междувременно цените за ремонт са индексирани заради инфлацията, обясниха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. В тази сума се включват и дейностите по поддръжка на автобусните спирки, пътните знаци и други.

В тази връзка кметът поиска да бъде внесено предложение за увеличаване на средствата за пътна рехабилитация преди гласуването на бюджета в Общинския съвет. Идеята бе подкрепена от всички районни кметове.

Текущата поддръжка на улиците, осветлението и озеленяването са приоритети за администрацията, каза още по време на оперативката кметът. От общинското предприятие „Инвестиционна политика“ докладваха, че се очаква до седмица да бъдат готови договорите с фирмите по озеленяване, които ще извършат пролетното косене.

Изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв. „Възраждане“, както и скейт-парка са само на идейна фаза, бе докладвано на оперативката. Ще се търсят варианти за трите обекта да се инициират Подробни устройствени планове /ПУП/, както и възможност за осигуряване на средства за проектиране. Ще бъдат предприети и стъпки да се направи конструктивно обследване на залата за бадминтон и тенис на маса в район „Младост“. Преди повече от 10 години строежът на залата бе спрян поради липса на финансиране, стана ясно по време на оперативката.

Районните администрации на „Одесос“ и „Приморски“ работят в нормален режим, увериха изпълняващите длъжността кметове. В най-големия район „Приморски“ е решен проблемът със заплащането на възнагражденията на социалните асистенти, информира Мартин Баръмов, и.д. кмет на района. По думите му, за два дни са предприети необходимите мерки за решаване на всички критични въпроси, свързани с отстраняването на районния кмет.