Варненски рибари от „Малка Чайка“ са разтревожени за бъдещето и поминъка си

Животът

27-02-2024, 07:39

Снимка:

Maritime.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според тях липсва законова регламентация на лодкостоянките и рибарските пристанища в морската столица.

Разбрахме, че следващият месец ще дойдат да премахнат бараките ни и ще останем без препитание, това заяви за Varnautre.bg Теньо Тенев от СНЦ „Фарчето“. Той и още 12 негови колеги изкарват хляба си от риболов в местността „Малка Чайка“ край варненския квартал „Аспарухово“. Сагата с бараките им тече дълги години, тъй като нямат документи за собственост на имота, в който са се настанили. Земята е публична държавна собственост, но Областна управа е предала за стопанисване терена на Медицинския университет в морската столица. Към момента учебното заведение, което от години притежава три луксозни яхти, не е реализирало инвестиционните си намерения. През 2015 г. Медицинският университет получи за стопанисване огромен парцел (137 декара), върху който трябваше са изгради специализиран университетски комплекс за морски спортове със зони за отдих и конгресен туризъм.

По думите на Тенев липсва законова регламентация на лодкостоянките и рибарските пристанища във Варна. В момента общината разполага с два действащи рибарски порта – „Варна“ и „Карантината“, в които по мнение на рибарите местата на лодкостоянките са недостатъчни и нефункционални, което на практика ги прави неизползваеми.

Още повече, че в последните дни в рибарската гилдия се наблюдава огромно брожение срещу новоназначеният директор на отдел „Рибарски пристанища“ в Община Варна Лъчезар Братоев. По този повод днес се очаква те да излязат с официална позиция, с която да внесат яснота по темата с назначението на яхтсмена, който е и активист на партия „Продължаваме промяната“.

Припомняме, че през пролетта на миналата година бившият областен управител на Варненска област Марио Смърков се ангажира да сформира междуведомствена група, която да регистрира като рибарски пристанища всички хидротехнически съоръжения и те да се полазват по съответния ред, но това така и не се е случило.

 Рибарите от „Малка Чайка“ заявиха още, че са готови сами да напуснат парцела, в който са се настанили, ако от Община Варна им предложат друг крайбрежен имот, които да бъде включен в Подробния устройствен план на града и да има статут на рибарска лодкостоянка.