За първи път във Варна показват реликви в чест на провъзгласяването на Батенберг за княз на България

Животът

27-02-2024, 19:11

Снимка:

Музей на Възраждането - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изложбата, с която ще бъдат отбелязани 145 г. от обявяването на Александър Батенберг за княз на България, е част от програмата на Музея на Възраждането по повод националния празник на страната ни – 3 март.

За първи път във Варна ще бъдат показани реликви в чест на провъзгласяването на Александър Батенберг за български владетел, съобщават от Регионалния исторически музей.

Три забележителни подноса, които младият княз получава като дар от жителите на Русе, Ловеч и Берковица, ще бъдат част от изложбата „Александър I: по Божията милост и Народна воля Княз на България“.

Експозицията, включваща и фотографии на семейството на Батенберг и близкото му обкръжение от времето на неговото управление, ще бъде открита от 17.00 ч. на 29 февруари (четвъртък) в Музея на Възраждането (ул. „Д-р Л. Заменхоф“ № 21) в морската столица.

Изложбата, с която ще бъдат отбелязани 145 г. от обявяването на Александър Батенберг за княз на България, е част от програмата на Музея на Възраждането по повод националния празник на страната ни – 3 март.

Трите подноса с майсторски изработена украса и посвещение са дарени в чест на провъзгласяването на първия български монарх след Освобождението. В продължение на десетилетия ценните предмети, запечатали емблематичен момент от историята ни, са смятани за загубени. През януари 2019 г. са обявени от аукционна къща във Виена за продажба на търг. Откупени са от българската държава и са предадени на Националния исторически музей в София, където стават част от постоянната експозиция.

Александър Йозеф фон Батенберг е роден във Верона на 5 април 1857 г. в семейството на принц Александър фон Хесен-Дармщат и Юлия Хауке, графиня фон Батенберг. Участник е в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. На 17 април 1879 г. е избран за княз на България. В началото на юни е изготвена „Програма за посрещането на Негова светлост българский княз Александър І в Княжеството“, публикувана във вестник „Витоша“ от 6 юни 1879 г.

В нея по дни и часове е описано как ще стане посрещането във Варна, Русчук (Русе), Търново и София. На 24 юни 1879 г. Александър пристига в морския град с парахода „Константин“, посрещнат бляскаво от местното население и официални лица. Облечен в български мундир, „със своята тържествующа младост, с наивните си любопитни очи, с добрата си усмивка, той олицетворяваше истински зората на България. Всичко се видя царствено у него: осанката, погледът, движенията“.

Във Варна е издигната тържествена арка с надпис „Дерзай, Княже! Народът е с тебе“ . Пътуването от Варна до София става „сред всеобщи ликувания и неописуемо възхищение“. Навсякъде князът получава многобройни подаръци, които той приема и отбелязва, че ще ги предаде в Народния музей, който скоро ще бъде създаден. Именно в първите месеци на своето управление князът получава и трите подноса, подарени му от жителите на Русе, Ловеч и Берковица.