Подменят водоснабдителната система на базата ни на Антарктида

Животът

28-02-2024, 16:05

Снимка:

Марина Великова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Доц. д-р инж. Борис Цанков ръководи изграждането на новото водно трасе.

Доц. д-р инж. Борис Цанков е един от участниците в 32-рата антарктическа експедиция, чийто присъствие и работа са от ключово значение за българската антарктическа база. Доц. Цанков е заместник-ректор по развитие и информационни технологии на Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ).

Преди 2 години той е поканен да ръководи изграждането на новото водно трасе и за реконструкция на съществуващата водоснабдителна система. След направените през миналата година огледи на трите потенциални водоизточника за водоснабдяване на сградния комплекс на българската база, тази година приоритетно е изграждането на устойчиво водоснабдяване - както към съществуващите сгради, така и към строящия се лабораторен комплекс.

В момента се черпи вода от близкия ледник и когато температурите паднат под нулата, водоснабдителната система замръзва. След реконструкцията в базата се очаква водата в тръбната система да е в постоянно движение, което ще предотврати нежелани прекъсвания на водоснабдяването.

"Тази година започнахме реалната подмяна на съществуващото водопроводно трасе, което беше неустойчиво, с малък диаметър, бързо замръзване на водата в тръбната система. Новата система е изградена от тръби с топлоизолация, с достатъчно голям диаметър. Първите 100 метра вече влязоха в експлоатация. Целият проект е с дължина около 500 метра. Ще бъдат изградени нови резервоари – няма да има притеснения, когато водоизточникът замръзне", пояснява доц. д-р инж. Борис Цанков в интервю за БНР.

На остров Ливингстън няма магазини за резервни части, но наличието на добри майстори, които могат абсолютно всичко да поправят и ремонтират, създава усещане за стабилност и спокойствие, подчертава Цанков.