Община Варна планира основни ремонти на две сгради за социални услуги

Мисия Варна

28-02-2024, 16:42

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разходите за социални дейности през 2023 г. се очаква да бъдат разплатени през март.

Община Варна планира през тази година да извърши основни ремонти на две сгради, в които се предлагат социални услуги. Това са двата етажа на Блок Б в сградата на ул. „Петко Стойнов“ №7, както и сградата на ул. „Кавала“ 1А.

Това каза по време на работна среща с представители на неправителствени организации и фирми-доставчици на социални услуги заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Снежана Апостолова.

По време на срещата ресорният кмет увери представителите на различни организации, че разходите за дейности, извършени през миналата година, ще бъдат разплатени, като се очаква това да се случи през март, когато Бюджет 2024 бъде окончателно приет.

Община Варна ще съдейства на доставчиците на социални услуги с информация за подбор на кадри, които търсят работа в сферата, стана ясно по време на срещата.

Очаквам тази година постоянната комисия „Социални дейности“ към Общинския съвет да заседава често и проблемите на сектора да бъдат решавани своевременно, подчерта заместник-кметът.

Материално остарялата база, недостатъчните помещения, липсата и текучеството на кадри бяха основните въпроси, повдигнати от доставчиците на социални услуги.

Те се обединиха около идеята да изпратят официално искане до държавата за увеличение на заплатите на специалистите в сектора. По повод липсата на кадри бе коментирано, че могат да се привлекат на работа студенти, които да реализират стажа си или да започнат работа в неправителствените организации и фирмите-доставчици на социални услуги.

По-късно заместник-кметът Снежана Апостолова бе гост на беседата „Редки болести - диагнозата“, организирана от Карин Дом.