Комисията по безопасност на движението одобри правилата за ел. тротинетки във Варна

Мисия Варна

28-02-2024, 17:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Водачите няма да имат право да ги управляват по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предназначени само за пешеходци с изключение на обозначените за това места.

След два часа дебат комисията по обществен ред, сигурност и безопасност на движението към Общинския съвет одобри правила за движение на ел. тротинетки и санкциите, свързани с нарушението им, предаде репортер на Moreto.net.

Новостите са заложени като промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината и са предложение от групата на ГЕРБ в местния парламент.

Според измененията се предвижда скоростта за електрическите превозни средства да бъде ограничена до 25 км/ч.

Водачите няма да имат право да ги управляват по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предназначени само за пешеходци с изключение на обозначените за това места.

На тези места тротинетките ще може единствено да се бутат, защото разрешената скорост там ще бъде до 5 км/ч. При нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лв. Същата е финансовата санкция и за неправилно паркиране.

Предвижда се още забрана за паркирането в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт и др.

Собствениците или операторите, които предоставят електрически тротинетки под наем, ще бъдат задължени да използват софтуерна технология за ограничаване на скоростта в зависимост от зоните на движение, както и за предотвратяване на паркирането извън определените за това места.

При нарушение на ограничението за скорост имуществената санкция за юридическите лица ще е между 500 и 1 000 лева. За паркиране на електрическо превозно средство извън определените за това места фирмите ще се санкционират с 500 лева, като за повторно нарушение глобата ще бъде в размер между 800 и 2000 лева.

Собствениците или операторите, предоставящи под наем електрически тротинетки, ще бъдат задължени не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа – в почивни, след констатирано нарушение да премахват неправилно паркираните превозни средства. Ако това не се случи, имуществената санкция за юридическото лице ще бъде в размер на 300 лева, а при повторно извършване – 500 лева.

Промените в наредбата би следвало да влязат в сила след определяне на местата за паркиране и след разгласяването ѝ чрез обявяване на интернет страницата на Общински съвет – Варна.