Ново начало за клуб „Алумни и партньори“ при Икономически университет – Варна

Животът

28-02-2024, 18:10

Снимка:

ИУ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В навечерието на един от най-българските празници на надеждата – 1 март, бившите възпитаници на Икономически университет - Варна ще поставят ново начало на стара и успешна традиция. На 29 февруари (четвъртък) ще се състои откриващото събитие на Клуб „Алумни и партньори“ при университета.

В 17:30 ч. в зала 128 на ИУ присъстващите ще разберат каква е визията за новото начало, целите, проектите и възможностите за участие в клуба. Ще се срещнат с други алумни, партньори и академичното ръководство на университета, ще получат мартеничка с благотворителна кауза в подкрепа на Детския фонд на „Карин дом“.

От 18:00 ч. в галерия „Академика“ ще започне интересна съпътстваща програма с откриване на фотоизложба „Море на хоризонта“ с автор гл. ас. д-р Недялка Александрова – възпитаник на ИУ – Варна и преподавател в катедра „Международни икономически отношения“. Паралелно с изложбата, гостите на събитието ще чуят музикална програма с участието на настоящите студенти Божидара Мирянова и Христена Дойчева.

Сред безспорните постижения на Икономически университет – Варна, основан през 1920 г. като първото висше търговско училище в България, е учредяването и дейността на Дружеството на завършилите учебното заведение. То е основано още през 1930 г., обединява възпитаниците на училището и е прецедент за времето си, без аналог в страната. Преди близо един век преди Дружеството на завършилите поддържа своя собствена издателска дейност, а материалите се изпращат на търговските и индустриалните камари, на финансови, банкови и индустриални учреждения. Професионалната, научната, издателската и популяризаторската дейност на Дружеството на завършилите Висшето търговско училище във Варна допринася за утвърждаването му като водещ научен и образователен център на България по това време.

Дружеството на завършилите Висшето търговско училище във Варна се оказва изключително успешен проект благодарение на работата на неговите членове и ръководители. Функциите му естествено затихват през втората половина на 40-те години и на 25 май 1950 г. то е закрито.

Малко повече от сто години след учредяването на висшето училище екип от преподаватели и служители на университета опитва да възстанови традицията – вече под името Клуб „Алумни и партньори“ при ИУ – Варна. Целта е създаване на дух на единство, приемственост и стремеж към върхови постижения сред студентите и преподавателите чрез опита и достиженията на нашите алумни и на нашите партньори.

„Надяваме се да утвърдим принадлежността към общността на завършилите Икономически университет – Варна като източник на престиж в личен и професионален план. Планираме да развием програма за иницииране, разработване и подпомагане на научи, социални и бизнес проекти, осъществявани с помощта на успешните бивши студенти и нашите партньори и да изградим добро име на университета като организация, която привлича обратно добрите си бивши студенти да участват и помагат във важните днес дела“, коментират авторите на инициативата.

Желаещите да се присъединят към клуб „Алумни и партньори“ при Икономически университет – Варна могат да го направят чрез регистрация в сайта:  https://alumni.ue-varna.bg.