Промяната в манталитета помага за възхода на Черно море

Спорт

29-02-2024, 10:10

Снимка:

ПФК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това става с целенасочен труд и постоянство.

Привърженикът на Черно море Юлиян Атанасов публикува поредня си интересен коментар за "моряците". В него той анализира промяната в манталитета на футболистите и треньора Илиан Илиев. Под заглавие "Промяната в манталитета – най-сигурната гаранция за бъдещето на „Черно море“, той пише:
 
"Мъдрeците казват, че най-трудно се променя мисленето на човека. Неслучайно американският писател и учен Стив Мараболи е категоричен: „След като вашето мислене се промени, всичко отвън ще се промени заедно с него…“

Защо започвам коментара си за „Черно море“ по този начин? Защото днес, и то напълно справедливо, честните и нормалните футболни хора в България признават, че под ръководството на Илиан Илиев и помощника му Петьо Костадинов „Черно море“ демонстрира с всяка изминала година израстване. Израстване в чисто футболно отношение. То е факт. „Моряците“ показват стойностни мачове, играят добър, модерен футбол, който радва окото. Резултатите са налице – този сезон отборът е сред съставите, които атакуват призовите места. Заслужено „Черно море“ иззимува на първото място.
Обаче.

Ще ми се да отбележа нещо много важно, което също допринася изключително много за развитието на клуба и което за жалост често остава незабелязано. А то е именно промяната в манталитета на играчите. Тя е осезаема, ако човек внимателно следи изявите и поведението на футболистите на „Черно море“ – както на терена, така и в говоренето, така и в тренировъчния процес.
Разликата се вижда в различни посоки. Ако допреди няколко сезона равният резултат като гост бе приеман като успех за отбора, днес вече не е така. Спомнете си каква бе реакцията на футболистите след равния мач с ЦСКА на Армията през есента! Момчетата, които говориха след този перфектен за „Черно море“ двубой, споделиха открито, че съжаляват за изпуснатата победа. Казали са си го и в съблекалнята. Неслучайно! Просто и в двете полувремена на Армията „Черно море“ надигра съперника и определено заслужаваше трите точки!

Когато става въпрос за промяната в говоренето, вече споменах в един от предходните си коментари, че личният пример за това най-вече на Илиан Илиев и в по-редките медийни изяви на Петьо Костадинов определено влияе позитивно и върху футболистите. Те вече носят нагласата и манталитета на победители, но… приземени в мисленето, реалисти, с ясното съзнание за това какво и как се случва в родния футболен шампионат.

В тази връзка ще припомня още един показателен факт. „Черно море“ завърши на първо място след първия полусезон. Треньорите и играчите обаче бяха единодушни, че първото място не е самоцел, че то не е на всяка цена, че то не е фикс идея! Подчерта го няколко пъти Илиан Илиев. Защото като отличен треньор той носи ясното съзнание, че във футбола, особено в България, нещата никога не зависят само и единствено от играта и резултатите на твоя отбор!

Още нещо за промяната в мисленето. Виждаме я и на терена във всеки мач на отбора. Както твърдят и от треньорския щаб, основната идея в „Черно море“ е да се играе добър футбол, който да радва зрителите по трибуните. Това се случва не от тази година, естествено, но особено осезаемо се усеща през настоящия сезон. Играчите спазват тактическите указания и са в състояние да променят тактиката в хода на мача. Както се случи в двубоя срещу ЦСКА през второто полувреме. А през първата част на този мач тактиката бе различна от това, което видяхме в Разград срещу „Лудогорец“.

Към тези белези на променения в положителна светлина манталитет добавяме и факта, че футболистите на „Черно море“ много истински, много човешки, много откровено изживяват всяка минута на терена. Не само радостта при отбелязване на гола – това го има във всеки отбор. Долавя се удовлетворението от добре създадена игрова ситуация, от хубав пас, от прекрасен шут към вратата на съперника, от атрактивно спасяване. Именно манталитетът предопределя и взаимната подкрепа на играчите по различни части на терена, без това да нарушава тактическата схема на игра. Обърнете внимание дори само на един факт - как централните нападатели Исмаил Иса и Атанас Илиев почти винаги са в помощ на защитата. Помагат полезно с действията си. А това се случва, когато има колектив. Нещо, което липсва в клубове с далеч по-сериозен бюджет, неречени „грандове“…

В заключение – към треньорските футболни качествата на Илиев и Костадинов, един великолепен тандем, задължително трябва да прибавим промяната, която те са постигнали в манталитета на играчите. Това става с целенасочен труд и постоянство. С новия манталитет, който не задоволява с постигнатото, а надгражда. Още и още…

Един добре познат на спортната история английски атлет – Роджър Банистър, неслучайно казва: Удивително е как тази малка дума „още“ може да промени целия манталитет на човек…
Именно тази промяна е най-сигурната гаранция за бъдещето на „Черно море“!