Община Варна има дългове за малко над 160 млн. лева

Мисия Варна

29-02-2024, 11:47

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През тази година не се предвиждат нови заеми

Предложената макрорамка на бюджет 2024 на Община Варна е в размер на 707,7 млн. лева. Нашата амбиция е да имаме реалистичен бюджет с ясна и постижима цел и без кухи буфери. Това заяви в студиото на Дарик радио заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. Той поясни, че бюджетът в последната година на управление на предходната администрация има надценяване на приходната част и значително неизпълнение на заложените средства в разходната част. Направихме детайлен анализ на всички параметри. За разлика от 2023-а, в бюджета за тази година сумите по всяко едно перо са заложени така, че да бъдат изпълнени, категоричен бе Рафаилов.

По думите му ръководството на Общината се придържа много стриктно към законовата рамка при изготвянето на общинския бюджет. Приходната част се състои от два компонента: държавно делегирани средства, които са строго регламентирани, и приходи от местни дейности. Всички други средства, като например отпуснатите 100 млн. лв. от Министерството на финансите, както и средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, могат да се реализират отделно, и то само при постигане на проектната готовност и ясни критерии за изпълнение, обясни Рафаилов.

От думите му стана ясно, че въпросът не е дали, а кога ще бъде приет бюджетът на града, а това зависи от волята на общинските съветници. На предходната сесия бяхме свидетели на дълъг дебат, което може само да ни радва, тъй като в спора се ражда истината, подчерта заместник-кметът.

Промените, предложени от съветниците, са остойностени и вкарани в бюджета. Остава обаче проблемът с някои от прекроените от Общинския съвет дейности, които все още са с неясен източник на финансиране, предупреди Рафаилов.

Община Варна има дългове за малко над 160 млн. лева, като през тази година не се предвиждат нови, обобщи заместник-кметът. Той подчерта, че кредитите са поемани от предходната администрация и предстои да бъде анализирана тяхната целесъобразност. Кредит не е лоша дума, но нека парите, които са обществен ресурс да бъдат разходвани по най-добрия начин, категоричен бе Рафаилов.

В отговор на въпрос за промени в ресорните му дирекции, Рафаилов отговори, че първо ще се определи дали текущата структура отговаря на обществените нужди. Нека тези промени не се възприемат само като индивидуални, те ще бъдат и във философията, в структурата и в дигитализацията. За мен най-важна е ефективността в работата, обясни заместник-кметът.