Във Варна откриха изложбата „Икони върху сандъци за боеприпаси“ (СНИМКИ)

Варна Лайф

29-02-2024, 12:23

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът на украинските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова е послание за мир в Европа, подчертаха организаторите.

Зам.-кметът с ресори образование, култура и спорт Павел Попов участва в откриването на изложбата „Икони върху сандъци за боеприпаси“ на украинските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова. Двамата автори пристигнаха от Киев специално за събитието, което се проведе в пространството за независима култура ReBonkers. Присъства и първият секретар на посолството на Украйна у нас Ирина Козик.

Художниците започват да рисуват икони върху сандъци от боеприпаси преди 10 години – през 2014 г., когато, по думите им, е началото на агресията срещу Украйна. Творците забелязват, че капаците и дъната на сандъците много приличат на дъските, върху които в миналото са рисувани икони.

По време на изложбата заместник-кметът Попов подчерта, че част от използваните сандъци са от български боеприпаси и това трябва да ни напомни колко близка до нас е войната. Метафоричното послание на изложбата ни кара да не забравяме, че става дума за истинска война, по отношение на която България е на страната на доброто, каза още Попов.

Сандъците, на които са нарисувани иконите, са донесени директно от зоните на военните действия, включително от Буча и Бахмут. Според авторите на проекта е важно иконите да въздействат не само като религиозен атрибут, но преди всичко като културен феномен, предмет на изкуството.

Авторите благодариха за сътрудничеството на Община Варна и подчертаха, че топлият прием и наближаващата у нас пролет са им дали увереност и надежда.