Над 9 800 бежанци от Украйна са получили подкрепа от БЧК-Варна през миналата година

Животът

01-03-2024, 10:12

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За тях са реализирани 4 програми и проекти в различни направления.

През 2023 година БЧК – Варна продължи да работи активно в помощ на бежанците от Украйна, съобщи пред БТА председателят на областната структура Илия Раев при провеждането на отчетното събрание на организацията. Сред гостите на форума бяха проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и неговият заместник д-р Славита Джамбазова. 

За бежанците от Украйна БЧК – Варна е реализирала 4 програми и проекти. Те са получавали различна подкрепа – хуманитарна, психологическа, правна, социална, здравна. В създадения пункт по програма „Апел“ е оказана помощ на над 9 800 бежанци и техните семейства. По здравната програма на БЧК и СЗО във Варна са извършени консултации на 593 бежанци. На тях им е оказвана подкрепа при намирането на личен лекар, за консултации при специалисти, попълването на здравна документация, прегледи в болници и посещения на лаборатории. 

През годината Варненската организация е продължила да оказва и хуманитарна помощ на социално уязвими граждани. Такава е стигнала до 4 650 души. Специално внимание червенокръстците са обръщали и на бездомниците, като са били подкрепени над 200 души. 

В областната организация на БЧК във Варна действат 51 дружества със 7 750 членове, допълни Раев. През годината в различни техни инициативи са се включили над 750 доброволци.

В плана на Областния съвет за тази година е заложено, че БЧК ще продължи активно да подкрепя социално уязвими хора и да провежда различни хуманитарни акции, като ще разчита на партньорството както на обществени организации, така и на бизнеса. Акцент в дейността на червенокръстците ще остане и водно-спасителната дейност, като специално внимание ще бъде обръщано на работата с учениците.