Хотелиерите очакват ръст на бизнеса между 10 и 15%

Туризъм

01-03-2024, 12:14

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен войната в Украйна, и войната в Израел се отрази зле върху бизнеса, коментираха от бранша.

През настоящата година очакванията на хотелиерите в страната да се постигне ръст на бизнеса средно с между 10 и 15 процента, каза във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и директор на Хотелския форум. Той уточни, че организацията е извършила национална анкета и прогнозата за увеличението е на база резултатите от допитването. За летния сезон има доста позитивни очаквания за ръст на гостите от някои от пазарите, основно Англия и Румъния, допълни Дучев. По думите му добри сигнали в това отношение има и от скандинавските страни. Като проблем той очерта германския пазар, който все още не се развива добре, но има надежди това да се промени.

Сред генериращите пазари за нашата страна на първо място е Румъния, каза още Дучев. По думите му след това са Германия и Полша. Сред пазарите с голям потенциал за страната ни са и Чехия и Словакия.

Освен войната в Украйна, и войната в Израел се отрази зле върху бизнеса, коментира Дучев. По думите му от сблъсъка в Близкия изток е потърпевш градският туризъм у нас, както и зимните курорти. Израелските туристи на практика изчезнаха, но се очаква да има възстановяване на полетите и раздвижване на този пазар, допълни Дучев. И подчерта, че когато България се рекламира в чужбина, преди всичко трябва да се акцентира върху това, че сме сигурна и спокойна дестинация.