Във Варна откриха най-модерната медицинска библиотека в страната

Животът

01-03-2024, 20:58

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът Благомир Коцев и ректорът на Медицинския университет проф. Светослав Георгиев прерязаха тържествено лентата на реновирания научно-информационен и технологичен център.

Кметът на Варна Благомир Коцев участва в откриването на обновената библиотека на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“.  Заедно с него лентата преряза ректорът на висшето учебно заведение проф. Светослав Георгиев. На събитието присъстваха преподаватели, студенти и ръководството на университета.  

Оптимизацията и подобряването на материално-техническата база, обогатяването на книжния фонд и най-вече дигитализацията превръщат библиотеката в изключително място, подчерта Коцев при откриването. 

По думите му Община Варна може да черпи опит за процеси като дигитализация и модернизация при създаването на новата градска библиотека, което е една от големите теми на града. От известно време вървят дебати по темата, предстои да се вземе решение, като под различни форми се допитаме до гражданите, подчерта Коцев. 

Библиотеките не са просто място, където се помещават книги и където можем да четем. Това е място за общуване и социализация. Именно затова модерните библиотеки в Европа привличат млади хора, които могат да се обучават заедно и да общуват. Искаме Варна да има една чудесна нова градска библиотека, която да бъде център и социално средище за жителите на града, каза още кметът. 

Библиотеката на Медицинския университет е създадена през 1961 г. и днес вече е научно-информационен, технологично и софтуерно оборудван център. Тя е първата в медицинските висши учебни заведения, която предоставя платформи с електронни учебници за студентите и преподавателите, както и медицинска база данни. Към днешна дата разполага с голяма колекция от дигитални учебници и книги с над 3000 заглавия, покриващи всички области на медицината. Така абонатите могат да се възползват от ресурсите й от всяко място по света.