Каква е историята на чудната лилава къща с каменната пейка във Варна? (ВИДЕО)

Варна Лайф

02-03-2024, 12:47

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зад атрактивната фасада обаче се крие 3-годишен труд.

Във Варна на улица "Черни връх" се намира една различна - лилава къща, която изглежда така, сякаш е извадена от приказките. Антоанета Главчовска я определя като странна, но и признава, че сега е още по-атрактивна.

"На фона на всичката сивота и както през зимата и зеленина няма - наистина изпъква. Но няма лошо в това. Аз мисля, че изкуството трябва да живее", смята Макрухи Агопян.

В лилавата къща живеят Иван и Виолета Телеви, които преди няколко години решават да я преобразят по този начин.

"Това ми е, като хоби. Даже като дете аз съм израснал в компанията на художници и архитекти. Гледал съм от тях. След това съм пътувал по света. Аз съм го направил така както на мен ми харесва, въпреки че знам, че красотата е относително понятие, но аз съм гледал да постигна някаква красота за себе си", обясни той.

"Къщата е плод изцяло на неговите умения. Доволни сме, харесва ни. Абсолютно тя е различна и това ни прави щастливи", споделя Виолета.

Зад атрактивната фасада обаче се крие 3-годишен труд, а морските мотиви по къщата и пейката пред нея, никак не са случайни. "По професия съм моряк. Баща ми беше художник. Сега дъщеря ми е художник, а сина ми е моряк. Нарисувани са стилизирани морски вълни. Мотивът е морски. Преповтарят се навсякъде. Aз съм черпил сам вдъхновение и от Гауди и от Олте - други, които са творили в този стил", разкри Иван.

И въпреки, че за някои може би къщата изглежда странно, то за Иван това е сбъдната мечта.

Вижте още подробности във видеото: