Христо Рафаилов: Подготвяме два документа за бюджет на Варна

Мисия Варна

02-03-2024, 19:30

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той съобщи, че администрацията ще внесе два документа, свързани с бюджета на Варна на предстоящата сесия на Общинския съвет на 11 март.

"Всяко предложение за промени в проектобюджета на Варна трябва да отговаря на три условия – законосъобразност, целесъобразност и източник на финансиране. Много от предложенията на общинските съветници за дофинансиране на различни сфери и дейности не отговарят на тези условия, особено на това за финансирането", каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов. Той съобщи, че администрацията ще внесе два документа, свързани с бюджета на Варна на предстоящата сесия на Общинския съвет на 11 март. "Единият документ съдържа предложенията, които са безспорни и отговарят на трите условия. Другият включва спорните предложения. Предполагам, че втория документ ще бъде обсъждан и гласуван точка по точка", коментира заместник-кметът.

Христо Рафаилов припомни, че макрорамката на бюджета е 707 милиона лева. В нея не влизат 100-те милиона лева, които община Варна ще получи допълнително от държавния бюджет, както и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, където парите са около 125 милиона лева. 

Капиталовата програма за тази година е съставена основно от преходни обекти, като малка част от нея са текущи обекти, съобщи зам.-кметът. Според него: "Рамката на програмата за тази година е значително по-малка от рамката на миналогодишната. Тази за миналата година не е изпълнена на 60 процента. Нашата амбиция е тя да бъде завършена, като трябва да се уточни, че финансирането по нея е основно от вече поети ангажименти по банкови кредити".