Как се заплаща работата на Националния празник?

Парите

03-03-2024, 11:25

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По повод националния празник 3 март от Главната инспекция по труда напомнят, че за работа на официален празник се полага минимум двойна надница.

По повод националния празник 3 март от Главната инспекция по труда напомнят, че за работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Експертът от Инспекцията Ваня Джупанова коментира пред Българското национално радио:

"Ако трудът е извънреден, тогава се заплаща допълнително 100% увеличение. Тъй като 3 март е неделя, почивката ни ще бъде удължена с един неприсъствен ден, който в случая е 4 март. За този ден работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът им се заплаща със 75% увеличение, тъй като това е извънреден труд за тях".

Джупанова обясни и какво заплащане ще получат хората, които са на работа по график на 3 и 4 март:

"За работещите по график при сумирано изчисляване на работното време трудът, положен по време на официални празници, не е извънреден. Затова той се заплаща единствено с двойна надница, когато говорим конкретно за 3 март, а за 4 март този труд, тъй като той е предварително зададен по график, той не им се заплаща. Единствено ще им се заплати надницата, която им се полага за 4 март".