Във Варна днес стартира подписка за участието на свещеници и миряни в изборите за митрополит

Животът

03-03-2024, 11:49

Снимка:

Варненска и Великопреславска Света митрополия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като наместник на овдовялата Сливенска катедра Варненският митрополит Йоан носи отговорността за законността на провеждания избор.

Варненският митрополит Йоан вчера се е срещнал с миряни от Варна, поискали среща с него относно синодалната наредба, с която се лишават миряни и свещеници от участие в избора на свой епархийски митрополит. Новината беше съобщена на официалния сайт на митрополията.

За срещата беше обявено предварително от инициаторите, които разпространиха отворено писмо до Варненския митрополит. В него те казват:

"Вярваме, че в своите действия сте се водили от искрени и добри подбуди, но сме силно притеснени от действията на Светия Синод, който според нас нарушава Устава на БПЦ с новоприетата наредба от 24.2.2024 г. след касиране на изборите за митрополит в Сливенска епархия. 

След като детайлно се запознахме с наличната информация по въпроса, напълно споделяме особеното мнение на техни Високопреосвещенства митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил, относно въпросната наредба, публикувано на сайта на патриаршията. 

Бихме искали да се срещнем с Вас по този повод, за да изслушаме доводите за Вашите действия, с надежда да не позволим между клир и народ да се отвори пропаст на недоверие, което Вие при Вашия избор обещахте, че няма да допуснете. Със синовна обич търсим отговор от Вас и сме готови да бъдем опора за доверие и сътрудничество в този труден момент". 

Варненският митрополит Йоан е извикал предишния ден на среща и предстоятелите на храмовете във Варна, но няма информация за съдържанието на разговора.

Срещите на свещеници и миряни от Варна с техния епархийски митрополит са от особен интерес, защото митрополит Йоан беше избран именно благодарение на активното участие на свещеници и миряни през 2013 г. на този пост. Тогава те се възпротивиха на корумпирания вот и техният протест доведе до ново провеждане на епархийски избор, на който беше излъчен като един от кандидатите сегашният митрополит Йоан. След встъпването си в длъжност той обеща, че ще се старае "да оправдае доверието, което народът му е гласувал".

Днес от 12.00 ч. пред Варненска митрополия ще се проведе събиране на подписи в подкрепа на правото на свещеници и миряни да участват в изборите за епархийски митрополит, както изисква Уставът на БПЦ.

Варненският митрополит Йоан е уверил миряните, че не е против православните християни да изразят своята позиция и ще запознае синода с мнението на християните в неговата епархия.

Като наместник на овдовялата Сливенска катедра Варненският митрополит Йоан носи отговорността за законността на провеждания избор, но и за единството и мира в тази епархия.