Световноизвестен български художник с първа самостоятелна изложба във Варна

Варна Лайф

04-03-2024, 09:58

Снимка:

Градската художествена галерия “Борис Георгиев”

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Откриването е от 18:00 ч. на 5 март 2024 г. в Градската художествена галерия в морската столица.

Николай Панайотов, прочутият български художник, който живее между Париж и София, и е сред световните имена на поп-арт сюрреализма, носи в морския град селекция от живопис, рисунки и скулптурни инсталации. Това е първата самостоятелна изложба на артиста във Варна, съобщиха от Аrtvarna, а откриването е на 5.03.2024 г. от 18:00.

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна, представя от 5 март Николай Панайотов с неговата най-нова изложба "ТИК-ТАГ". Това е първата среща на варненската публика с художника, който свободно преминава границите между България и Франция, високо оценен от критика и колекционери.

Наложил се като ярко име в поп-арт сюрреализма на европейската художествена сцена, Николай Панайотов не пропуска да покаже своето изкуство по достоен начин и в културните центрове на България. Сега варненските ценители ще могат да видят неговия нов проект, знаково наречен "ТИК-ТАГ".

Куратор на изложбата е Христина Бобокова, която представя идеята на "ТИК-ТАГ":

"Изложбата изненадва публиката с нови живописни платна от последните творчески години на художника, както и с малки рисунки и провокативни скулптурни инсталации. Творбите са магнетични със своя ярък колорит и мащаб, представители на динамичната и фигуративна изразителност на художника.

Те са създадени както в Париж, където той прекарва зимните месеци в дома си, така и в китното село Стоките, където топлите летни дни го вдъхновяват за творчество.

В работата си художникът не бяга от същността си и непринудено споделя как сънищата му ярко присъстват в будното му ежедневие, те сътворяват причудливи форми и същества върху платната му, които са негово спасение от самозабрава и самозаблуда. Образите се появяват като следи от нервни тикове в ритъм на изграждане и разрушение на илюзии.

Тиковете се преобразуват в бродерии от женски, мъжки и животински образи, експлозия от форми, цветове и повърхности, лишени от логическа връзка и обвързаност.

Те се вплитат с реалността на ежедневието, раждат нови състояния на ярост, глад, жажда, екстаз, на вглъбеност и дълбочина, същевременно спонтанност, реакционност и безгрижие. Чрез тагирането на платното и неговото прекрояване се илюстрират характери, фантазии, поведения, реакции, движения, състояния, задръжки, кошмари и страхове.


Художникът създава компилиран образ на много от обществените и интимни човешки проявления, които до толкова са се анимализирали в реакциите и външността си, че откровението на твореца е цялостно и той ги изобразява такива, каквито ги вижда, като причудливи създания – полу-хора, полу-животни. За него това са фантастични образи на ръба на интелектуалното и логичното, експериментиращи с околните и себе си, и самите те са резултат от експериментите със себепознанието.

Може би това сме ние самите, без задръжките, без лицемерието, без привидната красотата, суета и изисканост, с които се представяме пред другите?"

Николай Панайотов e роден през 1956 г. в град София. През 1983 г. завършва стенопис в Художествената академия в София, където от 1983 до 1990 г. преподава същата специалност. След 1990 г. се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Има множество реализации в обществени пространства, като най-значителни са 200 кв.м мозайки (1988 г.) и театрална завеса в Дома на културата в Севлиево.

Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия и САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София. Създател е на сценографията и костюмите за цикъла на Вагнер "Пръстенът на нибелунга“ за Софийската опера. Продукцията в момента гастролира в Германия и критиката там я определя като "сензационна“ и "най-красивият Пръстен на Вагнер“.

В последните години твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище в село Стоките, България.

Откриването е от 18:00 ч. на 5 март 2024 г. в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов“ 1. Изложбата може да се види до 24.03.2024 г.