Мечката Свобода се събуди от зимен сън (СНИМКИ)

Варна Лайф

04-03-2024, 11:20

Снимка:

Зоопарк - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От зоопарка във Варна съобщиха, че Контактната зона е готова за сезон 2024.

Мечката Свобода от зоопарка във Варна вече се събуди от зимен сън, научи Varnautre.bg.

35-годишната мечка е сред най-възрастните животни, отглежда­ни в българските зоокътове. В природата кафявите мечки рядко достигат тази възраст.

Тази година Свобода почти не е спала, а по-скоро си е почивала в хралупата, обясниха за TheSite24 от зоокъта в морския град. От известно време тя е започнала да излиза, за да се разхожда и да радва посетителите в зоологическата градина.

През зимата когато температурата спада и храната е оскъдна, някои животни спят зимен сън, за да преживеят по-суровите условия на този сезон. Зимният сън е състояние на покой, в което телесната температура на животните спада до нивото на обкръжението им и метаболизмът им се забавя чувствително. Такива са някои дребни бозайници - гризачи, прилепи, насекомоядни, катерица и др. Други животни изпадат в летаргия(почиват), за да издържат суровите зимни условия на живот. През лятото те трупат мазнини,с които оцеляват през зимата. Тяхната температура не спада чувствително и те могат да се събудят бързо. Но благодарение на неподвижността, животните пестят големи количества енергия. Такива са язовеца и кафявата мечка. През пролетта зимуващите животни възобновяват нормалния си живот, като повечето от тях излизат от летаргията с наполовина намалено тегло.

Топлото за февруари време разбуди и таралежите, споделят варненци, които са се сблъскали с изненада с бодливите животинки.

От зоопарка във Варна допълват, че Контактната зона е готова за сезон 2024. В нея посетителите ще могат да се доближават още по-близко до обитателите на зоокъта. Вчера за първи път зоната беше отворена за час, а се очаква с настъпването на пролетта тя да заработи за постоянно. Ето как изглежда обособеният кът в градината.

В Контактната зона е разрешено влизането до 6 посетители като престоят ще е 15 минути. Строго забранено е внасянето на храна, защото за всяко животно има подготвени вкусотии, които гостите ще могат да им дадат. От зоопарка съветват посетителите да са търпеливи и да изчакват животните сами да отидат при тях, вместо да ги гонят и стресират.

На 1 март обитателите на зоопарка отбелязаха Баба Марта с щастливо събитие – първо бебе за тази година, което е от семейството на козичките.

Беше организирана работилница за мартенички и вкусни изненади за обитателите на зоопарка.