Слаб интерес на немските туристи към България

Туризъм

04-03-2024, 11:33

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очакванията на бранша са за по-успешен летен сезон от миналогодишния.

Посещенията от немски туристи в България не се възстановяват с очакваните темпове и данните са тревожни. Това каза за Радио Варна  Илин Димитров, секретар на президента по образование, култура и туризъм и бивш министър на туризма. Според него основен проблем е липсата на чартърни полети, на свободни самолети и седалки и не на последно място слабия интерес към нашата страна.

"Виждаме, че Община Варна искат да са по-активни по отношение на немския пазар, планирали са срещи с бизнеса. Надявам се да се вслушат в предложенията", коментира Илин Димитров.

През тази година програмата за подпомагане на общините вече ще обхване цялата страна, а не само черноморските.  Илин Димитров подчерта отново, че е важно да има по-голяма активност в дигиталната реклама.

Той е оптимист за предстоящия летен сезон, който по думите ще бъде по-успешен от предходния.

"Има доста позитивни очаквания за пазари като Англия и Румъния. От Скандинавието също има добри сигнали", коментира Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Според него полския пазар, както и тези от Централна Европа също се развиват добре.

Георги Дучев също е оптимист за летния сезон, а по думите му, очакванията на бизнеса са за ръст от 10-15% в сравнение с миналогодишния сезон.