Рибари ще обжалват заповед за забрана на швартоване на 34 лодкостоянки по Северното Черноморие

Новините

05-03-2024, 13:50

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Директорът на "Морска администрация" - Варна в заповедта си е забранил швартоването на плавателни съдове, качването и слизането на хора от тях, на 34 обекта от Варна до Шабла.

Заповед за забрана на швартоването на плавателни съдове на 34 от общо 60 лодкостоянки по Северното Черноморие е издал к.д.п Валентин Енчев - директорът на дирекция „Морска администрация – Варна“. По този повод рибарите са поискали среща с областния управител и с кмета на Варна. Те ще обжалват заповедта, съобщи за Радио Варна Коста Стоянов – народен представител от "Възраждане". 

"Темата се повдига винаги преди избори или с цел да се извиват ръцете на рибарите. Ние смятаме, че поводът е такъв, тъй като предстои ротация", коментира Стоянов. По думите му директорът на "Морска администрация" - Варна в заповедта си е забранил швартоването на плавателни съдове, качването и слизането на хора от тях, на 34 обекта от Варна до Шабла.

„Възраждане“ ще внесе парламентарно питане до министъра на транспорта и съобщенията за състоянието и собствеността на рибарските съоръжения по Северното Черноморие, съобщи още  депутатът Коста Стоянов. Стоянов посочи още, че в питането си до министъра на транспорта „Възраждане“ ще настоява съоръженията най-после да бъдат регистрирани, да се уреди собствеността им, както и да се предвидят средства за ремонта им.
 
В конфликт на интереси ли е назначеният за началник на отдел „Рибарски пристанища“ в Община Варна Лъчезар Братоев. Това питане отправиха още към кмета Благомир Коцев от „Възраждане“ на пресконференцията днес, съобщава Moreto.net.

От местната партийна структура направиха изявление по повод проблемите пред рибарския сектор. По думите им един от тях е свързан с въпросния началник на общински отдел. Между него и рибарите имало напрежение.

В момента Братове е собственик на капитала на много търговски дружества. Той е в управителния съвет на сдружения, насочени към ветроходството и яхтените пристанища. С оглед на тези факти задаваме въпрос в конфликт на интереси ли е, попита Коста Стоянов от „Възраждане“.

„Разполагаме с документи, които показват, че Братоев като собственик на фирма я продава на 80-годишен човек, който малко след това я обявява в несъстоятелност. Така се избягва плащане на половин милион лева данъци към държавата и още толкова договори със задължения към други лица. И това лице твърди, че е честен. Пристанището, което той управлява и което се рекламира като негово, всъщност е под наем и е част от пристанище Варна. Наемите, които той взима от яхти са в пъти повече от наемите, които плаща за ползване на пристанището. С капацитет от 30 яхти при средна цена от 50 евро на ден пристанището е взето с дългосрочен договор до 2032 година за 4400 лева заедно с яхтения магазин, който той ползва. Така много принципният господин, който не иска да ощетява държавата, плаща по 146 лева на ден за пристанището и магазина, които покрива с взимането на наем само за една лодка“, посочи още Стоянов.

Представителят на „Възраждане“ отправи питане към кмета защо назначава такива хора, които управляват десетки фирми и са в управлението на НПО-та, свързани с яхти и яхтени пристанища.

„Дали това не е конфликт на интереси. Морално ли е да назначиш човек, който вероятно години назад е ощетявал бюджета на държавата и е заобиколил закона, за да не плати данъци. Г – н кмета, това ли е промяната, която предлагат и така ли смятате да работите с местния бизнес. Ние промяна не виждаме. За нас нещата са по – зле спрямо предишното управление.“, коментира Стоянов.