Искат да правят общинска ветеринарна клиника във Варна

Мисия Варна

05-03-2024, 16:44

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има идея за изграждане на частен приют за кучета в района на "Виница".

Екипът на община Варна е предвидил ремонт на приюта за безстопанствени кучета в с. Каменар. За целта са заложени и средства в бюджет 2024 г. Това заяви днес на среща с представители на Ротаракт клуб Варна и Фондация „Бест Френдс“, кметът Благомир Коцев. Той допълни, че също така се работи за обособяването на терен и намирането на финансиране за изграждането на общинска ветеринарна клиника. Коцев подчерта, че очаква Общинският съвет да утвърди окончателно разпределението на бюджета още през март, за да започне работата по конкретните дейности. На срещата с кмета на Варна присъстваха също зам.-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев и Христина Мирчева от Фондация „Фрея“. 

Повод за разговорите беше инициативата в помощ на бездомните животни в града на Ротаракт клуб „Подай ръка, спаси лапа“, която ще се проведе за 3-ти път. Тази година, в подкрепа на каузата, Община Варна ще съдейства на организаторите с информационна кампания за събитието. Проектът има за цел да се постигне осведоменост на обществото по темите за осиновяването и кастрацията на бездомните животни в града. На 11-12 май 2024 г., каузата ще събере на поляната до Пантеона граждани, доброволци, деца, ветеринари, лектори, треньори на кучета, медии и професионални фотографи. Ще присъстват и кученца, които вече са намерили своите осиновители или приемни семейства. Провеждат се още арт работилници, в които от рециклирани материали се правят каишки или играчки за бездомните животни в града.  

Като свои партньори в проекта, Ротаракт са привлекли и екипа на Фондация „Бест френдс“, които са с дългогодишен опит в работата с бездомни животни, осигуряване на ветеринарни грижи, кастрация, откриване на осиновители и приемни семейства. Те разказаха за идеята си за изграждане на нов частен приют за кучета в района на кв. Виница и потърсиха съдействие от Общината по административните въпроси. Фондацията вече е намерила дарители за съоръжението, в момента се търси подходящ терен където да се разположи приютът. Екипът на „Бест френдс“  работи и с редица специалисти, ветеринари и доброволци, които се грижат предимно за безстопанствени животни, които имат трудности с адаптацията на улицата. Бездомните кучета най-често намират нов дом или приемно семейство в Германия. 

Община Варна има желанието и нагласата да работи съвместно с всички организации и доброволци, ангажирани за решаване на проблемите на бездомните животни в града, подчерта в разговорите зам.-кметът Коев. Ще съдействаме и подкрепим всички качествени идеи за тази кауза, допълни той.