По морето търсят персонал от Бангладеш и Киргизия

Туризъм

06-03-2024, 13:40

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чакат гърци и румънци за Великден.

В курорта Слънчев бряг сезонът трябва да започне на 1 май. Тази година Великден и Гергьовден съвпадат, и за големите християнски празници, хотелиерите очакват гости от Румъния и Гърция. Естествено, ще има и много родни туристи.

"Ще отворим в началото на май, но не знаем ремонтът на летището дали няма да ни изиграе лоша шега. По принцип, винаги по това време идват първите израелски туристи. Сега знаем, че има заявен интерес от тях, въпреки войната, но те сигурно ще се откажат, ако не се преразгледа решението за ремонта на летището на Бургас", заяви Веселин Налбантов, хотелиер и зам. председател на БХРА.

Според него и колегите му, сезонът може да закъснее, може да се отрази негативно и цялото това говорене за ремонти, за превръщане на летището само в карго терминал и т.н.

"В последните години, преди да започне сезонът,  все нещо се случва, не знаем вече дали това не е тенденция", смятат хотелиери и кметове по Южното Черноморие.

Междувременно и кризата за кадри продължава. Търсят се всякакви работници преди сезона.

"За моя хотел ще наема 12 човека от Бангладеш и 15 от Киргизия. Има недостиг на хора, поради демографския срив и поради презастрояването", каза Налбантов.

По думите му, имаме най хубавата база в Европа, но демографският срив е проблем. 

През 1989 година идващите на нашето море туристи са били 38 000, а сега са 550 000. Като се прибавят почиващите в Поморие и Бургас, гостите през сезона набъбват до 1 000 000 и поне 150 000 души трябва да ги обслужват.

От своя страна, бургаската дирекция „Бюро по труда“,  организира трудова борса, която ще се проведе на 20 март, в сградата на ДНА. Ще присъстват работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Всеки, който желае, може да се запознае с дейността на фирмите участници, ще има възможност да осъществи директен контакт с работодателите и да получи предложения за работа. 

Текст под снимка: През лятото, гостите на Бургас, Слънчев бряг и Поморие набъбват до милион.