Осъдиха рецидивист, нападнал и обрал момиче, прибиращо се от дискотека във Варна

Крими

06-03-2024, 16:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той я е нападнал до сцена „Раковината“ в Морската градина.

Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишния Рашко Н., за това че извършил грабеж в условията на опасен рецидив. Престъплението е било придружено с употреба на сила.

На 27 юли миналата година, момиче се прибирало от дискотека на крайбрежната алея във Варна. В близост до сцена „Раковината“ в Морската градина била застигната от Рашко Н., който помолил за цигара. Жената му отговорила, че няма. В едната си ръка държала мобилен телефон, а в другата дамската си чанта. 34-годишният мъж продължил да моли за цигара още няколко пъти, докато в един момент момичето спряло и му казало да я остави на мира. Тогава Рашко Н. я блъснал с ръка, от което момичето залитнало и изтървало на земята вещите, които държало в ръце. Нападателят грабнал мобилния и́ телефон и банкнота, всичко на обща стойност 618 лева и побягнал в посока Фестивален комплекс.

Мъжът е без образование, неграмотен, не работи, осъждан многократно, като осъжданията му през 2022 и 2019 г. обуславят квалификацията на деянието опасен рецидив. Грабежът миналата година е извършен, след като е бил осъден на „лишаване от свобода“ два и повече пъти за умишлени престъпления и не са изтекли пет години от изтърпяването на предишните му присъди. 

По искане на защитата на подсъдимия Рашко Н. делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, размерът на наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ след редукцията за срок от 3 години и 6 месеца, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим. 

Присъдата подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок от днес.