Граждани предлагат да се създаде „Музей на българската носия“ във Варна

Мисия Варна

07-03-2024, 11:03

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред другите предложения по време на приемната на заместник-кмета Павел Попов бяха още летен театрален фестивал и галерия за уличните художници.

Създаването на „Музей на българската носия“ предложи Татяна Асенова, управител на Ритуална зала - Варна, по време на приемната на заместник-кмета по културата, образованието и спорта Павел Попов. Общинската фирма притежава 400 уникални, автентични, ръчно изработени български носии от 16 области в страната. Това е породило идеята за създаването на пространство, където колекцията да бъде изложена за граждани, както и наемана за сватбени церемонии. 

Ритуална зала – Варна разполага с помещение за експозицията от носии, но й е необходимо финансиране, за да се адаптира и оборудва като музей. Сградата и дворът на ОФ „Обреди“ ЕООД са известни със специфичната си старинна архитектура, а варненската Ритуална зала е единствената в страната, която притежава лиценз за изпълняване на битов сватбен ритуал. 

Помещенията обаче се нуждаят от ремонт, необходимо е инсталиране на рампи за детски колички и инвалиди. Заместник-кметът Попов се ангажира да посети сградата, за да се запознае с належащите й нужди и с възможностите за разполагане на „Музей на българската носия“ там. Предложенията ще бъдат остойностени и предложени за финансиране чрез бюджета на Община Варна за 2025 г. 

По време на приемната преподаватели от НУ „Васил Левски“ в кв. Аспарухово потърсиха съдействие за разкриването на четири нови паралелки за учебната 2024/2025 година. Училището разполага с достатъчна база, предложението е поставено на педагогически съвет, очаква се мотивирано становище от Община Варна. 

Капитан д. п. Иван Иванов, който се е отдал на рисуването след пенсионирането си, отправи искане за предоставяне на общинско помещение, което да се превърне в художествено ателие-галерия. Капитан Иванов поиска мястото да се обособи като средище за варненските художници и място, където да излагат произведенията си. 

Атанас Боев, управител на „Артвент“ и представител на над 60 артисти от сценичните изкуства, поиска съдействие от заместник-кмета за осигуряване на сцена за създаване на летен театрален фестивал във Варна. Идеята е събитието да се реализира на открито, в двора на Регионалния исторически музей, подобно на летните театрални формати в София и Пловдив. Според организаторите музеят е подходящо място за оформянето на качествено културно-театрално пространство и би могъл да бъде финансово приемлива алтернатива на Летния театър. 

Следващият приемен ден на зам.-кмета Павел Попов е на 20 март от 14.00 часа.  Заместник-кметът приема граждани всеки втори и четвърти четвъртък на месеца. На номер 052/ 820-117 гражданите могат да се записват в графика на приемната му.