Районен съд – Варна, посрещна 12-класници от V ЕГ с интерес към правото и юридическите професии

Животът

07-03-2024, 11:48

Снимка:

Районен съд - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срещата разговор бе със съдия Ивелина Желева.

Сборна група дванадесетокласници от профилираната програма „История“ на V ЕГ „Йоан Екзарх“ във Варна участваха в среща-разговор със съдия Ивелина Желева от Районен съд – Варна, в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран  избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.       

Съдия Желева запозна учениците с характерните видове дела, които са подсъдни на районния съд, като акцентира на разнообразните казуси. Засегнати бяха въпроси, свързани с наказателната отговорност за престъпления по транспорта, с причиняването на телесни повреди, обезщетенията за вреди, домашното насилие и неизпълнението на съдебни решения, включително отговори на питания относно издаването на изпълнителни листи и способите за събиране на вземания.

Дискутираха се още редът и възможностите за обжалване пред съда на  наложени глоби и санкции от различни административно наказващи органи.

Част от участниците в срещата, с подчертан интерес към продължаване на образованието в областта на правото, пожелаха да се коментира темата за независимостта на съдебната власт, за безпристрастността на съда, отговорността, морала, подготовката и качествата, които трябва да притежават магистратите.  

Участниците в срещата получиха комплект информационни материали с полезна информация за органите, структурата и функциите на съдебната власт и за различни правни процедури .