Около 400 нови адреса ще бъдат добавени към системата с правила за прием в първи клас

Мисия Варна

07-03-2024, 16:59

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението е на комисията по наука и образование към местния парламент.

Близо 400 нови адреса да бъдат добавени към системата от правила за прием на първокласници, гласува на днешното си заседание комисията по наука и образование към местния парламент. Става дума за новорегистрирани адреси в общината – основно в крайните квартали на Варна, няколко местности, сред които Ментеше, Планова, Боровец-Север, Кочмар, Акчелар, както и във варненските села Звездица, Тополи и Константиново. Допълнението се прави, тъй като адресът на детето е водещ критерий при прием в първи клас. Учениците, чийто постоянен или настоящ адрес е в административния район на училището, получават най-много точки при кандидатстване.

На днешното заседание стана ясно също, че е стартирала процедурата по номиниране за удостояване с награда „Варна“ за 2024 г. Съгласно приетите статути в експертните комисии за оценка на предложенията в сферата на науката и висшето образование и в сферата на предучилищното и училищното образование се включват по трима представители на ПК „Наука и образование“.

По правило начело на експертните комисии в двете сфери е председателят на ПК „Наука и образование“ Владислав Бакалов. В работата на двете комисии ще се включи и общинският съветник София Колева. Нейните колеги Жечка Георгиева и Давид Киркоров бяха избрани за членове съответно на комисията за оценка на предложенията в сферата на науката и висшето образование и на тази в сферата на предучилищното и училищното образование.

Съветниците бяха запознати и с отчет на дейността на комисията в периода от началото на мандата до 1 март 2024 г.