Общината да се заеме с бездомните котки във Варна, настояват от НПО

Мисия Варна

08-03-2024, 12:25

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те искат още създаване на център за лекуване, адаптация и осиновяване на котки, финансиран от Община Варна и работещ с доброволчески програми.

Община Варна да финансира програма за кастрация на 1500 – 2000 улични котки. Това предлага сдружение с нестопанска цел „Десети живот“, представлявано от екип доброволци. Искането им е отправено за разглеждане от комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент, която ще заседава следващата седмица, научи Moreto.net.

„Всички варненци могат да видят огромно количество бездомни котки по улиците на града, което създава редица проблеми: замърсяване с отпадъци, възможна поява на инфекциозни огнища и други, което се отразява негативно на имиджа на Варна като туристически град. Напълно ясно е, че ситуацията трябва да се овладее възможно най – бързо, тъй като страдат животните, така и жителите и гостите на града. Единственият хуманен начин за контрола на популацията на уличните животни е кстрация.“, посочва от сдружението.

През миналата година доброволците от НПО – то са спасили повече от 60 котенца, като много от тях са лекувани и са намерени домове за тях. Освен това с дарителски средства са провели кампания за кастриране на 80 улични котки.

Сдружението предлага няколко основни стъпки за решаване на проблема с бездомните животни.

На първо място считат, че е нужна широка кампания за популяризиране на кастрацията.

След това е необходима реализация на програма за бепзлатна кастрация на 1500 – 2000 улични котки в периода април – октомври 2024 година с включване на ветеринарните клиники в града и отделяне на средства от общинския бюджет. Сдружението предлага безвъзмездното си участие в програмата.

Третата стъпка е създаване на център за лекуване, адаптация и осиновяване на котки, финансиран от Община Варна и работещ с доброволчески програми. Сдружението е готово да привлече доброволци и да осигури функционирането на такъв център, ако Общината осигури финансиране и помещение от 80 квадрата в централната част на града. В центъра трябва да се обособят стая за карантина, зона за животни с увреждания и хронични болести и стая за здрави животни, достъпни за осиновяване.

Сдружението дава пример за други общини, които вече реализират подобни програми. В Бургас от 2013 година се изпълнява програма за овладяване популацията на безстопанствените котки. Видно от статистиката всяка година там са кастрирани над 1500 улични котки.