Кметът на Варна каза какво ще се случи с бившия хотел "Одесос"

Мисия Варна

08-03-2024, 14:52

Снимка:

Varna24.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът за библиотеката, която трябваше да бъде до сградата на общината, също е спорна тема във Варна.

Кметът на Варна Благомир Коцев сподели за “Денят на Фокус" по Радио “Фокус" какво ще се случи с емблематични места в града като бившия хотел “Одесос", проекта за библиотека и крайбрежната алея Първа.

Що се отнася до бившия хотел “Одесос" на входа на Морската градина, там първо трябва въпросната сграда да получи статут на паметник на културата, смята Коцев. “Това би попречило на собственика да я събори и да построи небостъргач, каквито идеи чувам, че има. Общината е сезирала Министерство на културата и Института по национално културно наследство по казуса", увери Коцев.

Проектът за библиотеката, която трябваше да бъде до сградата на общината, също е спорна тема във Варна. “Решенията трябва да се взимат активно и от община, и от граждани. Предстои обществено обсъждане дали проектът да се реализира на това място. Предната администрация, след второ разрешение за строеж, не е направила нищо. В началото на юни то ще изтече, без да подлежи на ново удължаване. Това значи, че ако решим проектът да се реализира на това място, трябва бързо да пуснем обществена поръчка за изпълнение. Смятам,че този проект е направен за това място, имало е международен конкурс и това е единственият международен архитектурен конкурс, който община Варна е организирала. Проектът е спечелен от холандска фирма. Той е съвременен и мисля, че това място е подходящо. И от двете страни има големи площадни пространства. Не мисля, че би се запушило пространството твърде много. Обектът ще даде нова посока на образователното развитие във Варна. Ние сме град с 6 университета и библиотеката би била важно допълнение към града. Това е също социална инфраструктура, която въвлича младите хора в групови занимания", разясни тезата си Благомир Коцев.

“Крайбрежната алея първа трябва да остане пешеходка, доколкото зависи от мен. Аз бях инициатор тя да се затвори за автомобили, когато бях областен управител преди 2 г. Алеята е пълна всеки хубав ден. Областният управител има юрисдикция да се разпорежда с нея, доколкото разбирам, няма планове тя да бъде отворена за коли отново и това много ме радва", заяви още кметът на Варна.

Градоначалникът отбеляза, че много от старите сгради в центъра се рушат. Тяхната съдба е един от приоритетите на Коцев. “Културните паметници са под специален режим и трябва да минат през Министерство на културата. Става дума за сложни процедури, през които голяма част от собствениците на тези стари сгради не искат да преминават и в резултат се рушат техните сгради в центъра на града. Неведнъж съм казвал, че трябва да се случат промени в Закона за устройство на територията и в Закона за културното наследство, за да се отпушат процедурите и по-лесно да се облагородяват тези паметници. Общините трябва да могат да санкционират недобросъвестните собственици, които не поддържат имотите си", категоричен е Коцев.