Кметът на Варна иска терен за рибарско пристанище от новия ректор на МУ

Мисия Варна

09-03-2024, 14:20

Снимка:

Фейсбук/Благомир Коцев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благомир Коцев предлага таксите в общинските портове да се върнат на старите тарифи от 2021 г.

Проблемът с лодкостоянките във Варна е десетилетен. Никой през последните 30 години не се е ангажирал с решаването му, а това е станало причина за разполагането на голям брой незаконни съоръжения на общинска и държавна земя. И дребномащабните, и едромащабните рибари са прави в търсенето на трайно решение на кризата. Никой от тях не иска да престъпва закона, а просто да им се даде възможност да упражняват занаята, с който хранят семействата си. Това коментира кметът на Варна Благомир Коцев.

"За съжаление, назрявалите с години проблеми доведоха до ескалация на напрежението, в която се искат оставки в общинската администрация и се правят заявки за масово акостиране на стотици лодки на Морска гара. Подобен подход не е конструктивен. Поставянето на условия за преговори не е добро начало на сериозен диалог. А такъв проведохме тази седмица на редица срещи с представители на близо 10 рибарски сдружения от различен калибър", добавя той.

Според него исканията на риболовната общност са свързани с 3 неща: размера на корабните такси за ползване на общински пристанища, узаконяването на лодкстоянките и развитие на риболовната инфраструктура.

"По последната тема поех ангажимент Общината да ускори проектирането за разширение на пристанище „Варна“ и лодкостоянката „Антон Иванов“. За двата проекта ще бъдат разгледани възможности за финансиране по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури", коментира Коцев.

Общината разполага и с друг терен, подходящ за изграждането на рибарско селище, в района на бившето корабното режище. Изграждането на нова риболовна пристанищна инфраструктура, която включваща прилежащи зони за любителски и стопански риболовни съдове, би създало предпоставки за цялостно развитие на сектора, смята Коцев.

Най-доброто място за дребномащабен риболов, според самите рибари, пък е на „Малка чайка“. Теренът е собственост на Медицинския университет, но ще се радвам да обсъдя тази възможност за развитие на сектора във Варна с новия ректор на университета – проф. д-р Райков, коментира кметът на Варна и добавя:

"Като човек, развивал се през годините в морския бизнес, и ясно осъзнаващ приноса на рибарството в Синята икономика, считам че е крайно време да бъде сложен край на последиците от популисткото управление във Варна, при което не са търсени цялостни решения за рибарския сектор, а само е създавана почва за сегашното браншово напрежение".

По темата за таксите в общинските рибарски пристанища, той предлага на рибарите да се върнат старите тарифи от 2021 г., които залагат на постепенно облагане спрямо размера на плавателния съд. С това оттеглям предложението на ръководителя на отдел „Рибарски пристанища“ Лъчезар Братоев за повишаване на таксите, заявява Коцев.

По последната тема с незаконните лодкостоянки, той ще настоява междуведомствената група, предложена от областния управител проф. д-р Андрияна Андреева, да заработи активно за временното решаване на проблема. Големият брой нерегламентирани съоръжения за приставане на плавателни съдове може да бъде драстично намален до изграждането на нова пристанищна инфраструктура за риболовния сектор, категоричен е кметът.

"Очаквам сериозният диалог с риболовния сектор да продължи, за да може заедно да работим за неговото развитие. Нека държавата и общината, централна и местна власт, да решим проблемите на варненските рибари веднъж завинаги. Те не са длъжни да правят разлика между двете. За тях Варна е една, както морето, което изхранва семействата им", завършва градоначалникът.