Кметът откри с първи шахматен ход „Ученическа купа Варна 2024“

Спорт

09-03-2024, 18:17

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

52 варненски и 2 областни училища участват в инициативата тази година.

С първи шахматен ход на масата на I Езикова гимназия, днес кметът Благомир Коцев даде начало на състезанията от „Ученическа купа Варна 2024“. Откриването беше върху шахматното поле на десетокласничката Сияна Костадинова, която впоследствие спечели и своята първа партия шах.
 
Инициативата за ученическата купа е на Община Варна, като тази година в нея участват рекорден брой училища - 52 варненски и 2 областни. В Юнашкия салон днес, шахматния турнир откриха 8 отбора в категория от 1-4 клас и 7 от 9-12 клас. През 2024г. Варна отбелязва и 100 –годишнина от съществуването на клубния шахмат в града.

За мен е удоволствие да открия тази традиционна инициатива на Община Варна, в която в седем дисциплини ще премерят сили рекорден брой деца от нашия град. Радвам се, че всички вие сте намерили призвание и хоби извън училищната среда и развивате себе си и традициите в спорта. С тези думи и с пожелание за шах и мат, кметът Коцев се обърна към участниците в днешния турнир.
 
Състезанията на „Ученическа купа Варна 2024“ започват днес и ще завършат в края на учебната година. Вече 7-ма година инициативата събира над 10 000 ученици от града и областта. В програмата са включени седем дисциплини – мини футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, шахмат, тенис на маса и плажен волейбол в няколко възрастови групи от 1 до 12 клас.
 
Спортовете, включени в Купата, имат за цел да стимулират както двигателната активност и спортната култура, така и логическото мислене и менталното развитие у децата и младежите.