Крие ли рискове забраната за движение на електрически тротинетки по тротоарите във Варна?

Мисия Варна

11-03-2024, 10:20

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според председателя на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов, трябва да бъде осигурена алтернатива за движение на тротинетките.

В края на миналия месец, транспортната комисия към Общинския съвет във Варна гласува забрана за движение на електрически тротинетки по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предназначени само за пешеходци, с изключение на обозначените за това места.

Решението на съветниците, което предстои да бъде гласувано и на общинска сесия, беше приветствано и от Съюза на българските автомобилисти във Варна. Председателят на организацията Диан Драганов обаче изрази пред Радио Варна някои опасения относно забраната.

"Аз имам един страх, че по този начин ще ги свалим на платното за движение, където не им е мястото", коментира Драганов. "Все пак адмирации за Община Варна, че е направила вече стъпки по отношение на електрическите тротинетки и може би тази заповед ще се видоизмени и допълни впоследствие", каза още експерта.

"В пътната безопасност няма как да се измисли нещо и то да повлияе веднага. Това, което общината трябва да направи е организирането на една по-устойчива градска мобилност", допълни Драганов и напомни, че общината има проект за велоалеи, който обаче е изпълнен само на 30%. Според експерта, ако този проект бъде изцяло завършен, това ще реши до голяма степен проблема с движението на електрическите тротинетки и за тях ще има алтернатива.

"Нямаме тази велоинфраструктура, с която да стигаш до всяка точка в града", каза още Драганов.