Предлагат да се търсят евросредства за мобилни медицински екипи по селата във Варненско

Животът

11-03-2024, 17:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Само в област Варна има дефицит от 22-ма лекари.

Да бъдат създадени мобилни медицински екипи, които да обслужват малките населени места, а финансиране да се търси по европрограми. Това предложиха, като решение на проблема с липсата на здравни грижи в селата от Областния информационен център - Варна. Програма „Регионално развитие“ има възможност за проектни предложения за създаване на мобилни екипи от лекарски практики, а реализирането им може да подпомогне реално здравеопазването там, посочват те, съобщават от Областна управа - Варна след поредната работна среща между кметовете от 12-те общини в областта.

Такъв проект за мобилен лекарски екип и телемедицина има вече подаден от община Дългопол.

По време на срещата бе посочено, че в 8 общини от областта няма болнични заведения, а в повечето от малките общини няма и филиали на ЦСМП. Тези проблеми, които са общи за общините от цялата страна лишават стотици български граждани от адекватна медицинска грижа и помощ, посочват специалисти.

Само в област Варна има дефицит от 22-ма лекари. Подготвеният законопроект за телемедицината, който дава допълнителна възможност за медицинска грижа в отдалечени или по-малки общини отлежава вече втора година в парламента, съобщиха участници в срещата. 

Няма механизъм, който да задължи завършващите медицина млади лекари да отидат на работа по селата или в малките общини.