Във Варна откриха изложба, посветена на войната в Украйна

Варна Лайф

13-03-2024, 16:26

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благомир Коцев прие посланика на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук.

Децата нямат избор да решават в какъв свят да живеят. Затова ние като възрастни трябва да направим своята равносметка и да не допускаме повече такъв ужас да бъде повторен – както в Украйна, така и в Европа, и по целия свят. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев по време на откриването на  изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки".

Кметът Коцев изрази солидарност с украинския народ. Надявам се, че този ужас скоро ще приключи и децата ще рисуват това, което трябва да рисуват – море, звезди и небе. Да направим така, че нашите деца да не страдат от нашите действия, призова още той.

Експозицията представлява 16 пана с детски рисунки и снимки на разрушенията от войната в различни градове в Украйна. Изложбата е подредена в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и може да бъде разгледана до 15 март.

На откриването присъстваха посланикът на Украйна в Република България Н. Пр. Олеся Илашчук, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Преди официалното откриване на експозицията кметът Благомир Коцев и заместник-кметът Павел Попов се срещнаха с Н. Пр. Олеся Илашчук. Посланикът многократно благодари за продължаващата подкрепа от страна на Община Варна за украинските граждани, които трайно са се установили в града. Варна първа посрещна вълната от пострадали и ще продължаваме да правим, каквото зависи от нас. Надявам се и правителството да бъде стабилно, така че гражданите на Украйна у нас да продължават да усещат тази подкрепа, каза още кметът Коцев.

Посланик Илашчук предложи украинските граждани, установени във Варна, да бъдат привлечени в активния социален и културен живот на града чрез участия и помощ в организирането на различни културни събития. Желанието на посланика е Община Варна да съдейства украинската лента "20 дни в Мариупол", която спечели "Оскар" в категорията за най-добър игрален документален филм, да бъде включена в програмата на тазгодишното издание на кинофестивала „Любовта е лудост“.