Кметът Благомир Коцев запозна швейцарския посланик с инвестиционния паспорт на Варна

Мисия Варна

14-03-2024, 10:52

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Н. Пр. Раймунд Фурер беше запознат накратко с потенциала на морската столица отвъд облика й на място за летен туризъм.

Инвестиционният паспорт на Варна съдържа информация с възможностите за инвестиции в града и региона. Екипът на Общината обмисля и създаването на специално звено в администрацията, което да предоставя информация и да помага на инвеститорите в региона. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на среща с посланика на Швейцария в България Н. Пр. Раймунд Фурер. На събитието присъства и заместник-посланикът на Швейцария у нас - Ролф От.

Кметът запозна дипломата с приоритетите в управлението си и идеите за развитието на града. Той подчерта, че усилията на администрацията са насочени в посока задържане на младите хора в града, като им се осигури качествено образование и работа. За целта поддържаме добри контакти с шестте университета, диалог с бизнеса, за да има добри условия за образование и кариерна реализация, подчерта Коцев.

Основен фокус в работата на екипа на Община Варна са развитие на туризма, подобряване на градската среда, пътищата, транспортната мрежа и осветлението, каза Коцев. Той допълни, че общината подготвя богата културна програма с много музикални фестивали и възстановяване на някои емблематични за града събития. Фокус е и опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Варна.

В отговор на въпроси на посланика за оптимизиране на работата на администрацията, кметът подчерта, че се правят сериозни опити за привличане на млади хора, с опит в различни сфери, които да внесат добри практики.

Благомир Коцев и заместник-кметът Павел Попов бяха домакини на срещата на посланик Раймунд Фурер с ръководствата на варненските Технически университет, Медицински университет, Икономически университет и Висшето военноморско училище. Медиатор на срещата беше Радой Павлов – корпоративен технологичен архитект на "Университетска болница - Цюрих". Посланик Фурер беше запознат накратко с потенциала на морската столица отвъд облика й на място за летен туризъм. Акценти бяха културните обекти, възможностите за целогодишен СПА и уелнес туризъм, медицинският и дентален туризъм и не на последно място – технологичният капацитет на града и готовността за приемане на високотехнологични инвестиции.